ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


E.ON и ThyssenKrupp обвързват производството на водород с пазара на електрическа енергия

02.07.2020

Едромащабните електролизерни инсталации на ThyssenKrupp ще действат като буфер за стабилизиране на електроенергийната система. Те излизат на енергийния пазар за предоставяне на системни услуги чрез включването им във „виртуалната електроцентрала на E.ON.
Тоест, с помощта на този „виртуален обект“ електролизерите, или по-скоро техните собственици / оператори, ще могат законно да работят на електроенергийния пазар.

 

 

Принципът е известен: при голямо търсене на електроенергия инсталацията спира производството на водород. Обратно, производството на водород ще се увеличи, ако в системата има излишък от електричество, генерирано от вятърни и слънчеви централи.

ThyssenKrupp твърди, че патентованата му технология за електролиза на водата за производството на зелен водород отговаря на критериите за участие в първичното регулиране на електроенергийната система.

Thyssenkrupp и E.ON извършиха необходимите тестове на действащата установка, работеща като част от проекта Carbon2Chem в Дуйсбург. Доказано е, че електролизерите на thyssenKrupp могат да увеличават и намаляват производството със скоростта, необходима за участие в пазара на първичните резервни източници. Условието е възможността да се набере пълна мощност за максимум 30 секунди и тя да се поддържа за поне 15 минути.

В края на миналата година ThyssenKrupp Steel Europe започна серия тестове в завода си в Дуйсбург, насочени към намаляване на емисиите на CO2 от производството на стомана, като замести въглищата в доменната пещ с водород.

E.ON Virtual Power Station е платформено решение, специално разработено за управление на децентрализирани енергийни ресурси, като обединява около 150 различни типа електроцентрали в Германия и Великобритания и продава електроенергията и гъвкавото регулиране на тези централи. Обемът на портфейла е около 600 MW.

Наскоро Thyssenkrupp отчете значително разширяване на производството на електролизери.
Сега компанията ще произвежда електролизери с общ капацитет до един гигават годишно.

За сравнение: пакетът за икономически стимули гласи, че до 2030 г. в Германия трябва да бъдат инсталирани до 5 GW електролизни инсталации. До 2035 година „доколкото е възможно“ трябва да се добавят още 5 GW.

Източник: https://elektrovesti.net/71549_eon-i-thyssenkrupp-svyazyvayut-proizvodstvo-vodoroda-s-rynkom-elektroenergii

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари