ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Документите за получаване на лицензия за изграждане на АЕЦ „Пакш-2“ са предадени в Унгарското атомно ведомство – прессъобщение

01.07.2020

На 30 юни 2020 г. компанията ЗАО “Пакш-2”, възложител на проекта за АЕЦ „Пакш-2“, подаде заявление за строителна лицензия за два нови енергоблока с реактори ВВЕР-1200 от поколение 3+ в Унгарското атомно ведомство (ОАН). Документите са представени в съответствие с графика на проекта.

 

 

 

“Подаването на лицензионната документация от 283 000 страници е най-важният етап по пътя към изграждането на АЕЦ „Пакш-2“ и потвърждава, че новите енергоблокове са в пълно съответствие с унгарските и европейските норми в областта на мирното използване на ядрената енергия.
Безопасността на новите енергоблокове е ключов аспект от проектирането на АЕЦ „Пакш-2“. В допълнение към системите за активна безопасност, изискващи електроенергия, реакторите ще бъдат снабдени и с пасивни системи за безопасност, които работят без човешка или техническа намеса”, каза министър Янош Шули, който отговаря за проектирането, изграждането и въвеждането в експлоатация на двата нови енергоблока на АЕЦ „Пакш“.

Унгарското атомно ведомство ще разглежда заявлението в рамките на 12 месеца, с възможност за удължаване на този срок с още 3 месеца. За прегледа на лицензионната документация регулаторът ще ангажира експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Съгласно решението на Европейската комисия, 3 месеца след подаването на заявление за строителна лицензия, унгарският възложител ЗАО “Пакш-2“ може да се обърне към регулатора за разрешение за изкопни работи на площадката.

„Завършен е най-важният етап в подготовката за строителството на АЕЦ „Пакш-2“ – съвременна атомна електроцентрала от поколение 3+. Съвместно с унгарските партньори бе извършена огромна работа по подготовка на документацията. Изграждането на нова унгарска АЕЦ е свидетелство за нарастващата роля на ядрената енергетика, която е в състояние да осигури електроенергия безвъглеродни емисии и по този начин да спомогне за постигане на целите за опазване на климата“, отбеляза генералният директор на руската държавна корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов.

Справка:

Проектът за АЕЦ „Пакш-2“ се реализира въз основа на руско-унгарско междуправителствено споразумение от 14 януари 2014 г. Главен изпълнител е инженерната компания на „Росатом“ –  групата АСЕ.
Оборудването за турбинния остров се доставя от General Electric, а автоматизираната система за управление на технологичните процеси (АСУ ТП) – от консорциум между компаниите Framatome и Siemens.
Доставчикът на технологиите за АЕЦ „Пакш-2“ – „Росатом“, е един от лидерите в световната ядрена индустрия.

Подробности на: http://www.oah.hu/web/v3/OAHPortal.nsf/web?OpenAgent&article=news&uid=122A53FB57B5A799C12585970039BFDE#

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари