ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Румъния – В АЕЦ Чернавода ще се произвежда кобалт-60

29.06.2020

Акционерите на румънската компания Nuclearelectrica (SNN) одобриха на 12 юни 2020 г. стратегически инвестиционен план за 2020-2025 година.

Една от точките на плана предвижда организирането на производство в АЕЦ „Чернавода“ на медицинския радиоизотоп кобалт-60.

Партньор на румънските ядрени експерти ще бъде компанията „Nordion Canada“.
Миналата година SNN и Nordion подписаха споразумение по този въпрос, въпреки че то все още не е правно обвързващо.

 

 

 

„Производството на Co-60 в реактори в АЕЦ„ Чернавода “, в допълнение към възможностите за бизнес, ще предостави възможност за подобряване на имиджа на румънската ядрена промишленост и косвено ще допринесе за увеличаване на общественото доверие в производството на електроенергия в ядрените централи“, се казва в съобщението на SNN.

„Освен това SNN има потенциал да стане основен участник в доставката на Co-60 в рамките на Европейския съюз и ще има възможност да представи допълнителни аргументи по време на обсъждането на проекта за обновяване на блок №1 с европейските институции.“

Инвестициите в проекта на кобалт-60 (60Co) се оценяват на 70,4 милиона леи (16,3 милиона долара).

Проектът ще бъде изпълнен на три етапа. Първият от тях ще започне тази година и включва предварителни проучвания. Средства за етапа от 250 хил. канадски долара ще осигури „Nordion Canada“.

Инженерното проучване, подготовката на предпроектно проучване и получаването на необходимите одобрения са планирани за втори етап (2021-2022 г.).
Всъщност производството започва на третия етап, започвайки от 2022 година.

Румънската компания отбеляза, че в момента кобалт-60 се произвежда в 22 реактора, като 10 от тях са CANDU (в Аржентина, Канада и Китай).

Източник: http://atominfo.ru/newsz01/a0850.htm

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари