ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Четири нови ядрени енергийни блока ще бъдат изградени в Русия

27.06.2020

Започна подготвителна работа по изграждането на нови енергоблокове в районите на Ленинград и Смоленск.
Съответното решение беше подписано от генералния директор на Държавна корпорация „Росатом” Алексей Лихачов след срещата за организацията на работата по изграждането на блокове в Руската федерация и назначаването на отговорните за изпълнението на инвестиционните проекти.

 

 

 

Коментирайки това решение, Алексей Лихачов отбеляза: „Руската ядрена енергетика влезе в този период с новоразработените типове АЕЦ атомни електроцентрали – ВВЭР-1200 и ВВЭР-ТОИ. Тези проекти се реализират успешно не само в Русия, но и в чужбина. Те използват най-модерните постижения и разработки, които отговарят на всички текущи международни изисквания за безопасност“.

Трябва да се отбележи, че тези проекти са включени в генералната схема на електроенергийните съоръжения до 2035 г., одобрена от правителството на Руската федерация.

Проектът ВВЭР-1200, подобен на първата фаза от изграждането на Ленинградската АЕЦ-2, беше приет като референтен за новите блокове на ЛАЕЦ.

Проектът ВВЭР-ТОИ, подобен на този, който се изгражда в АЕЦ Курск-2, ще бъде приложен в АЕЦ Смоленск.

Концерн Росенергоатом ще играе ролята на технически изпълнител и за двата инвестиционни проекта, Атомпроект АД (за АЕЦ Ленинград-2) и Атоменергопроект АД (за АЕЦ-Смоленск-2)
Главният проектант на реакторните съоръжения е АД ОКБ „Гидропресс”, а научен ръководител в областта на ядрената и радиационна безопасност е НИЦ „Курчатовский институт“.

„Новите енергоблокове ще заменят блоковете с реактори РБМК-1000, чийто експлоатационен живот ще приключи през следващото десетилетие.
Според предварителните разчети, строителството на двата обекта ще създаде до 15 хиляди нови работни места и ще осигури редовни данъчни приходи в регионалните и местните бюджети.“ – подчерта Андрей Петров, генерален директор на концерна „Росэнергоатом“.

До края на тази година ще бъде изготвен проект за подготвителните работи на строителната площадка на нови енергийни блокове № 3 и № 4 с реактори ВВЕР-1200 на АЕЦ-Ленинград-2.
На мястото на бъдещото строителство се предвижда изграждането на временни градове за строителите и индустриална база.

През 2020-2022 г. ще бъдат организирани публични изслушвания по материалите за обосноваване на лицензията и оценката на въздействието върху околната среда на трети и четвъртия енергоблок за получаване на лицензия за изграждане на енергоблоковете.
До 2022 г. е необходимо да се извърши експертиза на основния строителен проект.

Новите енергоблокове на Смоленската АЕЦ-2 с реактори ВВЭР-ТОИ с обща мощност 2510 MW ще бъдат изградени на 6 км от съществуващите блокове на централата.
До края на 2020 г. се предвижда разработването и одобряването на план за действие за инвестиционния проект „Енергоблокове на САЕЦ-2 № 1, 2“ и да бъде открито финансиране за изпълнение на мерките в съответствие с плана.

Подробности на: https://www.rosenergoatom.ru/zhurnalistam/main-news/35411/

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари