ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Френски специалисти оборудваха енергоблок № 2 на Ленинградската АЕЦ с резервни дизелови генератори

27.06.2020

На 25 юни 2020 г. във втория енергиен блок с реактор ВВЭР-1200 на ЛАЕЦ се проведе церемония за финализиране на наладката най-важното оборудване за всяка ядрена електроцентрала – резервните дизелови генератори с голяма мощност.

Работата е извършена с общите усилия на специалисти от ЛАЕЦ и производителите на оборудване MAN Energy Solutions France SAS и Moteurs Leroy Somer (Франция).

Дизеловите генератори с мощност 6.3 MW са проектирани за резервно захранване на енергоблока в случай на загуба на редовно захранване в неговите съоръжения и са важен елемент от системата за безопасност на АЕЦ.
Тяхното наличие е задължително изискване за всички атомни електроцентрали.

По време на финалното изпитание експертите симулираха пълно обезточване на енергоблока, изключвайки щатното захранване за собствените си нужди.
Дизеловите генератори в съответствие с проектния алгоритъм, намирайки се в режим на „дежурство”, в рамките на няколко секунди стартираха автоматично и осигуриха електрозахранване на всички системи и технологично оборудване за последващо прехвърляне на реакторната установка в безопасно състояние.

Монтажът на дизеловите генераторни комплекти е станало в периода на широко разпространена коронавирусна инфекция. В резултат на преговори с френската страна, в ситуация на затворени граници и прекъснати транспортни връзки с Франция, беше възможно да се организира пристигането на специалисти на фирмата MAN на строителната площадка на новите енергоблокове на Ленинградската АЕЦ за организиране на шеф-монтажните работи.

Днес френските специалисти се прибрт в родината си. Преди да заминат, заедно с руските партньори, на сградата на дизелов генератор № 2 беше поставена възпоменателна плоча с надпис: „Истинското партньорство е над обстоятелствата“.

„Международното сътрудничество в областта на ядрената енергетика никога не е било повлиявано от политически или икономически обстоятелства“, заяви Владимир Перегуда, директор на ЛАЕЦ.
„ Всички държави и компании разбират, че проблемите на ядрената безопасност и сътрудничеството в безопасното развитие на ядрената енергетика са обща задача, която засяга всички без изключение.

Благодарни сме на френската страна, която в тези изключително трудни условия, като имам предвид привидно непреодолимите организационни препятствия, ни посрещна и направи всичко, за да гарантира, че инсталирането на критично важното оборудване не спира и не влияе значително на сроковете за приключване на работата на новия енергоблок.

За мен е символично, че такъв пример за успешно взаимодействие при трудни обстоятелства се случи през годината на празнуването на 75-годишнината от Голямата победа, която ни даде много примери за продуктивно сътрудничество, включително съвместните действия на нашите пилоти с французите от ескадрилата Нормандия-Неман”.

За справка

Понастоящем на втория енергиен блок с реактор ВВЭР-1200 върви последната подготовка за физическия пуск. Тази ключова операция ще се проведе през лятото на 2020 година. Въвеждането в експлоатация на енергоблока е планирано за 2021 година.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-200180

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари