ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Президентът на Литва не дойде на балтийската среща на върха поради разногласия за Беларуската АЕЦ

27.06.2020

Отказът на президента на Литва Гитанас Науседа да участва в тристранната среща на ръководителите на балтийските държави в четвъртък е свързан с липсата на компромис по въпроса за закупуване на електроенергия от тези страни от Беларуската АЕЦ.

 

Това съобщи прессекретарят на президента на Литва Антанас Бубналис.
„Преди срещата на ръководителите на балтийските страни министрите на енергетиката и икономиката не успяха да постигнат тристранни споразумения относно метода за търговия на електроенергия с трети страни“, заяви той пред агенция BNS.

Както добави Бубналис, според Науседа, първо трябва да се постигнат конкретни резултати в тези преговори и едва след това да се провеждат срещи на върха.

В четвъртък президентите на Естония Керсти Каджулайд и Латвия Егил Левиц се срещнаха в естонския град Курессааре, където обсъдиха сътрудничеството на държави в различни области.

Gitanas Nauseda трябваше да участва в тази среща, но в последния момент той отказа пътуването „по причини от национален характер“.

На 10 юни литовският премиер Саулиус Скверниалис изрази надежда, че балтийските страни ще откажат да купуват електроенергия от БелАЕЦ в Островец.

Литва счита строящата се БелАЕЦ за опасна, тъй като Минск че не се придържа към международните изисквания в областта на ядрената енергетика.
Литовският парламент обяви БелАЕЦ за заплаха за националната сигурност, както и законно забрани закупуването и износа на електроенергия през електрическите си мрежи.

От Беларус казват, че твърденията на Литва лежат на политическата плоскост.
Минск многократно подчертава, че безопасността на централата ще бъде осигурена в съответствие с най-високите стандарти.
Първият блок на БелАЕЦ се планира да бъде пуснат тази година.

Подробности на: https://lt.sputniknews.ru/politics/20200619/12422356/Prezident-Litvy-prizval-Belorussiyu-k-sotrudnichestvu-s-ES-po-BelAES.html

Tags: , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари