ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЯР – Площадката на АЕЦ „Белене” има лицензия

26.06.2020

Българската агенция за ядрено регулиране (АЯР) отрече съобщението, че площадката на планираната за строеж АЕЦ „Белене“ няма лицензия.

 

Съобщенията се появиха, след като длъжностно лице на Европейската комисия отговори на официално искане на частно лице от България относно АЕЦ „Белене“.
Според длъжностното лице планирането на нов инвестиционен проект ще изисква ново лицензиране, а лицензията, издадена преди 13 години, не е актуална.

В отговор председателят на АЯР Лъчезар Костов заяви, че площадката на АЕЦ „Белене“ отдавна е одобрена и Европейската комисия няма правомощието да прави подобни изявления по проекта, отнасящи се до пълномощията на националния регулаторен орган.

Заместникът му Борислав Станимиров от своя страна допълни, че от гледна точка на АЯР площадката на АЕЦ „Белене“ е одобрена през 2004 г. и няма нужда от нейното ново лицензиране.

В момента българските регулатори работят по издаването на лицензия за изграждане на ядрено съоръжение на площадката в Белене, тя ще бъде завършени в близко бъдеще.
По отношение на необходимостта от подготовка на нова ОВОС съответното министерство трябва да отговори на този въпрос.

Според законодателството на България само АЯР има право да издава лицензи за изграждане на нови ядрени съоръжения.
Европейската комисия може да разгледа такива проекти по отношение на съответствието им с европейското законодателство в областта на конкуренцията и опазването на околната среда.

Доскоро Европейската комисия не е давала изявления относно плановете на България за изграждане на АЕЦ „Белене”.

Както знаете, през юни 2020 г. бе обявено създаването на консорциум за изграждане на АЕЦ „Белене”, в който бяха включени Росатом, Фраматом и GE Steam Power.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари