ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Индия ще въведе вносно мито от 20% за слънчеви модули, клетки и инвертори от август 2020 г.

25.06.2020

Индия възнамерява да въведе 20% мито върху вносни слънчеви модули, елементи (клетки) и инвертори от август, като замени сегашното защитно мито.

 

 

 

Данъкът е предложен от индийския министър на енергетиката R.K. Сингх вчера по време на разговор с представители на индустрията, потвърждавайки предишните слухове, че правителството на премиера Нарендра Моди възнамерява да въведе „20% базово мито“ (BCD) върху вноса на елементи и изделия на слънчевата индустрия.

Това BCD, което е част от инициативата Make in India за стимулиране на местното производство, ще замени съществуващото защитно мито от 15%, което изтича на 29 юли 2020 г.

Индия, както е известно, изпълнява изключително амбициозни планове за развитие на слънчевата енергетика, която до 2022 г. трябва да нарасне до 100 GW инсталирани мощности.
За да разрешат този проблем, индийските власти се опитват да разчитат на местната индустрия, за което прилагат мащабни програми в подкрепа на своите производители.

В същото време индийските индустриалци губят в ценовата война. Цените за соларни модули, произведени от Китай, бързо падат и до 85-90% от панелите, инсталирани на индийския пазар за годината, са от китайски произход!
Следователно Индия отдавна се опитва да се бори с Китай на „митническия фронт“. Новата протекционистка инициатива е свързана и с неотдавнашния граничен конфликт между Индия и Китай, водещ до човешки жертви.

Индия не е единствената

Бързият растеж на слънчевата енергетика и нейната ключова роля в бъдещите енергийни системи подтикват много правителства да стимулират националните вериги за производство в това направление.
Индия, САЩ и Европа се опитват да устоят на китайското доминиране в производството на слънчеви клетки и модули. За това се използват различни мерки. Това може да бъдат както митнически ограничения, така и инструменти на промишлената политика.

Източник: https://elektrovesti.net/71486_indiya-vvedet-tamozhennuyu-poshlinu-20-na-solnechnye-moduli-yacheyki-i-invertory-s-avgusta-2020-goda

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари