ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


МААЕ стартира проект за предотвратяване на пандемии

23.06.2020

Пандемиите могат да причинят сериозни щети на човечеството – каквато е цената за посрещане на нова коронавирусна инфекция.

МААЕ смята, че е необходимо да се научат как да ги предотвратяват. Това обяви на 16 юни на заседание на Съвета на управителите генералният директор на агенцията Рафаел Гроси.

Така в рамките на проекта „Зодиак“ националните лаборатории ще започнат да използват ядрени методи за бързо откриване на патогенни микроорганизми.

 

 

Проектът на МААЕ за комплексни действия по отношение на зоонозите цели да създаде глобална мрежа, която да помогне на страните да наблюдават, ранно да откриват болести по животните и да се борят с зоонозните инфекции, които могат да се предават на хората.

Според Световната здравна организация (СЗО) от 60 до 75% от инфекциозните заболявания при хора са от зоонотичен произход. Някои се подават добре на лечението, но такива като Ебола, SARS и COVID 19 са трудни за лечение и сериозно се отразяват на здравето на стотици хиляди хора.
През последните десетилетия зоонозните епидемии зачестиха, така че е изключително важно своевременно да се открият патогените и да се предотврати разпространението на болестта, подчерта Рафаел Гроси.
МААЕ помага за борба с коронавируса: агенцията изпрати 250 пратки с оборудване и лекарства до 80 държави, изразходвайки 26 милиона евро от извънбюджетни средства.
През пролетта ръководителят на МААЕ специално благодари на ръководството на Русия и Росатом за щедрия принос в борбата с коронавируса.

Zodiac използва опита от проекта Vetlab – мрежа от ветеринарни лаборатории, създадена от Организацията по храните и земеделието на Организацията на обединените нации (FAO), съвместно с МААЕ за борба с чумата по говедата. Vetlab помага на десетки лаборатории в Африка и Азия за откриване на зоонотични заболявания на ранен етап.

Агенцията ще подкрепя разработването на технологии за откриване на вируси, ще предоставя препоръки за тестване на лаборатории и ще подпомага органите при разработването на мерки за ограничаване на разпространението.
„Държавите-членки ще имат достъп до оборудване, технологични пакети, опит, напътствия и обучение. Чрез свързване на националните лаборатории към регионалните мрежи и общата глобална платформа лицата, вземащи решения, ще получат актуална информация, която ще им позволи да действат бързо “, каза Гроси.

Като част от проекта МААЕ планира да проведе имунологични, молекулярни, ядрени, изотопни изследвания и тестове, както и да приложи облъчвне за разработване на ваксини.
На 17 юни в Сейберсдорф бе открита сграда, в която ще бъдат разположени три нови лаборатории на МААЕ и ФАО.

Източник: http://strana-rosatom.ru/2020/06/19/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари