ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ „Фукушима-1″ – TEPCO обследва басейна за отлежаване на касетите (БОК) на втори енергоблок

23.06.2020

На планираното отстраняване на отработилите радиоактивни горивни касети от реактор № 2 в атомната електроцентрала Фукушима-1 няма да попречи нищо, заяви комнанията Tokyo Electric Power Company (TEPCO), управляваща централата, съобщава The Mainichi.

 

 

 

За първи път след катастрофата през 2011 г. компанията извърши вътрешно обследване на реактора.
С помощта на дистанционно управляван подводен робот са направени снимки от вътрешността на басейна за отработено гориво.
Горивните касети стелажите за тяхното съхранение бяха проверени за наличието на повреди.

При обследването върху стелажите от алуминиева сплав беше открита някаква бяла утайка. Смята се, че тя се е образувала в резултат на реакция между алуминия и солите в морската вода, която е изливана в басейна за охлаждане на горивото по време на аварията.

Подобна утайка беше открита в басейните на реактори № 3 и № 4, от които горивните касети вече бяха отстранени. Това не се отрази на процеса, заяви TEPCO.

Смята се, че БОК на реактор № 2 е чист от боклуци и е в относително стабилно състояние.
Като цяло вътре в него се съхраняват 615 отработени и неизползвани горивни касети.

Преди това дейностите по демонтажа бяха забавени поради високото ниво на радиация на последния етаж на сградата на реактора, където се намира басейнът. Напредъкът в областта на дезактивацията обаче, позволи сега да се извършват поне дистанционни инспекции.

Предполага се, че процесът на демонтажа трябва да започне в периода от фискалната 2024 до 2026 година. За целта ще бъдат изградени специални обекти, снабдени с оборудване за транспортиране на горивните касети и кран.

Източник: rossaprimavera.ru

Tags: , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари