ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – Holtec е готов да извърши извеждане от експлоатация на АЕЦ „Pilgrim” – подробности

22.06.2020

Общността на Масачузетс и Holtec International подписаха споразумение по ключови въпроси, свързани с извеждането от експлоатация на атомната електроцентрала Pilgrim, включително гаранция от Holtec, за да се гарантира, че са налични средства за покриване на бъдещи увеличения на разходите и други непредвидени ситуации.

 

 

 

Споразумението, подписано на 16 юни е в отговор на петиция, подадена до Комисията за ядрено регулиране на САЩ (NRC) през февруари 2019 г., в която Масачузетс оспорва заявление за прехвърляне на лиценза на централата от бившия й оператор, Entergy Nuclear Operations, на Holtec. То също така решава две други дела, заведени от държавата, оспорващи последващото одобрение на NRC за прехвърляне на лицензията, както и няколко административни предизвикателства, подадени от Holtec във връзка с условията в държавното водно разрешително за централата.

Съгласно условията на споразумението, Holtec трябва да задържи минимум 193 милиона щатски долара средства, докато не приключи по-голямата част от дейностите по почистване и възстановяване на площадката, след което ще трябва да поддържа поне 38,4 милиона щатски долара, докато цялото използвано ядрено гориво бъде премахнати от площадката.
Първата сума ще осигури налични средства за покриване на бъдещи увеличения на разходите и „непредвидени извънредни ситуации“, докато другата ще осигури средства за транспортиране на ОЯГ извън щата и почистване на земята, където е съхранявано.

Холтек каза, че новоподписаното споразумение ще му позволи да се съсредоточи върху спазването на сроковете за извеждане от експлоатация на централата. „Доволен съм, че успяхме да работим с Общността на Масачузетс, за да намерим обща позиция, която осигурява на Holtec сигурността, необходима за безопасното завършване на извеждане от експлоатация по прогнозираната времева линия“, каза главният оперативен директор на Holtec Decommissioning International (HDI) Пам Коуан.

Реакторът с кипяща вода 680 MWe бе затворен през май 2019 г. след 47 години експлоатация и беше придобит от Holtec през август, след като NRC одобри прехвърлянето на лицензията на централата, включително съществуващата инсталация за сухо съхранение на ОЯГ.
Това е вторият проект за извеждане от експлоатация в САЩ, придобит от Holtec, след Oyster Creek в Ню Джърси. Holtec също обяви споразумения за покупко-продажба на Indian Point в Ню Йорк, която се затвори през април тази година, и Palisades в Мичиган, експлоатацията накоято трябва да приключи през 2022 година.

Holtec по-рано заяви, че планира да завърши извеждането от експлоатация на площадката Pilgrim – с изключение на съоръжението за съхранение на ОЯГ – в рамките на осем години.
Компанията планира да съхранява използвано гориво от Pilgrim и други централи в предложеното консолидирано временно хранилище HI-STORE в югоизточната част на Ню Мексико, за което заяви, че очаква NRC да издаде лицензия през пролетта на 2021 г.

HDI е изцяло дъщерно дружество на Holtec International и е лицензиран оператор за ядрени централи, притежавани от Holtec. Работите по извеждането от експлоатация се извършват от Comprehensive Decommissioning International, който е съвместна собственост на Holtec и SNC-Lavalin.

Източник: https://www.world-nuclear-news.org/Articles/Agreement-enables-Holtec-to-progress-Pilgrim-decom

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари