ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Белгийският ядрен регулатор одобри план за геологично погребване на РАО

19.06.2020

Белгийският ядрен регулатор – Федералната агенция за ядрен контрол (FANC), съобщи, че подкрепя предварителния проект за създаване на пункт за геологично погребване на високоактивни и дългоживеещи радиоактивни отпадъци.

 

Проектът е разработен от белгийската агенция за третиране на радиоактивни отпадъци (Ondraf) и бе представен на правителствените служби за консултации от 15 април до 13 юни т.г.

Това не е окончателен проект, а само предварителна подкрепа за концепцията за геологично погребване на РАО, отбелязват от FANC и препоръчват да се проучи възможността планираният пункт да бъде международен и да се изясни дали ще бъде само едно място или ще са няколко.

В момента в Белгия се експлоатират седем енергоблока в две АЕЦ – четири в АЕЦ „Дул“ и три в АЕЦ „Тианж“.
За разлика от болшинството държави, които имат ядрена енергетика, в Белгия няма окончателна концепция за управление на високоактивните и дългоживеещи радиоактивни отпадъци, така че сега бе направена поредната стъпка към решаване на въпроса.

Подробности на: https://www.atomic-energy.ru/news/2020/06/16/104551

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари