ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ТВЕЛ тества гориво от трето поколение за чешката АЕЦ „Дуковани“ с реактори ВВЕР-440 – прессъобщение

18.06.2020

На площадката на експерименталната изследователска база на предприятието ОКБ „Гидропресс“, което е част от машиностроителното подразделение на „Росатом“– „Aтоменергомаш“, започнаха тестове на макета на работна касета от трето поколение РК-3+ за реактори ВВЕР-440.
Дейностите са в рамките на действащия договор между горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ и чешката енергийна компания ČEZ, който включва разработване и внедряване на тази модификация гориво в чешката АЕЦ „Дуковани“.

 

Разликата между работната касета РК-3+ и предишните поколения гориво за ВВЕР-440 е усъвършенствана конструкция, която позволява подобряване на механичните и термо-хидравличните характеристики на горивото.

“Въвеждането на РК-3+ ще създаде възможност за експлоатация на енергоблокове с повишена топлинна мощност и увеличаване на продължителността на горивния цикъл на АЕЦ „Дуковани“, което ще повиши икономическата ефективност на електроцентралата“, отбеляза Александър Угрюмов, вицепрезидент по научно-техническите дейности на ТВЕЛ.

Ресурсните изпитания започнаха след успешно завършване на хидродинамичните тестове на макета, като целта е да се определи хидравличното съпротивление на касета РК-3+. Те се провеждат на пълномащабен изследователски стенд за гореща обкатка B-440 и ще продължат 1500 часа непрекъсната работа. Целта на изпитанията е да се проучи механичната устойчивост на елементите на работната касета РК-3+ при термо-хидродинамични условия, които са възможно най-близки до условията на нейното използване.

АЕЦ „Дуковани“, която е с инсталирана електрическа мощност от 2040 мегавата, има четири захранващи енергоблока с реактори ВВЕР-440 по 510 мегавата всеки. Те са пуснати в експлоатация в периода 1985 – 1987 година. Ежегодно електроцентралата произвежда близо 13 милиарда киловатчаса електрое

нергия, което покрива около 20% от потреблението в Чехия. Заедно с АЕЦ „Темелин“, която има два енергоблока с реактори ВВЕР-1000, атомните електроцентрали на ČEZ осигуряват 35% от електроенергията в страната. По този показател Чехия се нарежда сред десетте страни с най-голям дял на производство на атомна енергия в енергийния си баланс. От пускането си в експлоатация и двете чешки АЕЦ работят с руско ядрено гориво, произведено от Машиностроителен завод в град Електростал.

Подробности на: https://world-nuclear-news.org/Articles/Tests-start-on-modified-VVER-440-fuel-for-Dukovany

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари