ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Германия може да има проблеми с доставките на енергия

19.06.2020

Изследователи от EuPD Research предупредиха, че още през 2023 г. може да има проблеми в енергийното снабдяване на Германия. Само ако текущият темп на нарастване на разширяване на мощностите на слънчевите централи се удвои през 2021 г. и утрои от 2022 г., ще бъде гарантирано надеждно енергийно снабдяване и постигане на климатичните цели.

 

Изследователите от Бон прогнозират, че в резултат на икономическата криза, причинена от пандемията на коронавирус, нетното търсене на електроенергия ще намалее с 4% до малко под 500 TWh през 2020 г.
Въпреки това прогнозите за икономическо възстановяване предполагат увеличение на потреблението на електроенергия през 2021 г.

В резултат на поетапното прекратяване на ядрената енергетика и въглищата, както и поради слабото разрастване на вятърната енергетика на сушата, производството на електроенергия до следтри години повече няма да задоволява търсенето на електроенергия.
Въпреки по-силното увеличаване на мощностите на вятърните турбини в Северно и Балтийско море до 20 GW през следващите десет години, през 2023 г. вече ще има недостиг в производството на електроенергия, равен на 46 TWh.

До 2030 г. тази цифра ще нарасне до 77 TWh, което е приблизително 20% от очакваното по това време потребление на електроенергия.

„За да се избегне сривът в производството на електроенергия, годишното увеличение на мощностите на слънчевите електроцентрали трябва да се удвои от сегашните четири GW до осем GW през 2021 г. и дори три пъти до дванадесет GW от 2022 г.“, коментира д-р Мартин Амон, управляващ директор EUPD Research.
„От друга страна, ако законното увеличаване на капацитета на соларните централи остава 2,5 гигавата годишно, то през 2023 г. вече ще има недостиг на електроенергия“.

Карстен Кьорниг, изпълнителен директор на Федералния съюз на предприятията от слънчевата енергетика, апелира към федералното правителство: „Дойде време за увеличаване на целите за ръст на мощностите в Закона за ВЕИ. В същото време всички пазарни бариери пред слънчевите технологии трябва да бъдат окончателно премахнати“.

Както знаете, германското правителство одобри Интегрирания национален план за енергията и климата (Integrierter Nationaler Energie- und Klimaplan, NECP), който ще определи дейността на страната в енергийния сектор до 2030 година и след това.

Източник: https://elektrovesti.net/71360_v-germanii-mogut-vozniknut-problemy-v-energosnabzhenii

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари