ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Литва – Игналинска АЕЦ – проблем при изваждане на касета с ОЯГ от басейна за отлежаване на касетите (БОК)

14.06.2020

На 9 юни 2020 г., по време на текущата планирана работа по управление на отработеното ядрено гориво в държавното предприятие Игналинска АЕЦ (по-нататък – ИАЕЦ), в залата на басейна за отлежаване на 2-ри енергоблок е фиксирано събитие.
В процеса на подготовка на горивната сборка за поставяне в контейнер за съхранение, операторът забелязва значително по-ниско тегло на касетата с отработило ядрено гориво.

 

След спирането на работата, използвайки преносим подводен прожектор, беше установено, че активната част на горивната сборка, отделена от окачването, лежи на дъното на басейна за отлежаване.

По време на това събитие нивото на облъчване на работниците и замърсяването на помещенията с радионуклиди не надвишава установените допустими норми, повърхността на дъното на басейна не е повредена, радионуклидите не навлизат в околната среда, това събитие не влияе на ядрената безопасност и работата продължава в нормален режим.

Според Международната скала за ядрени и радиологични събития (INES) това събитие е оценено на ниво 0 / извън скалата.

ИАЕЦ анализира събитието, за да определи мерки, чието прилагане ще предотврати подобни събития в бъдеще.

Източник: https://www.iae.lt/ru/novosti/press-relizy/informacionnoe-soobscenie/479

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари