ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


През 2022 г. в Русия ще се появи първият ядрен енергоблок, който работи изцяло с възобновяемо гориво

10.06.2020

През 2022 г. енергоблок № 4 на Белоярската атомна електроцентрала с реактор на бързи неутрони BN-800 за първи път в историята на руската ядрена енергетика напълно ще премине към уран-плутониево MOX-гориво.
Това ще бъде важна стъпка към затварянето на ядрения горивен цикъл.

 

Началото на мащабния преход на реактора БН-800 на Белоярската АЕЦ към активна зона (АЗ) с пълно зареждане с уран-плутониево MOX-гориво е планирано през първата половина на 2021 г.
В АЗ на реактора ще бъдат поставени топлоотделящи сборки (ТВС) с MOX-гориво в размер на една трета от общия брой ТВС, използвани в активната зона.

От началото на експлоатацията на енергоблок № 4 до днес, реакторът БН-800 работи с хибридна активна зона, която едновременно включва горивни сборки с ураново оксидно гориво и ТВС с таблетъчно и виброуплътнено MOX-гориво.

„Предвидено е преминаване на реактора БН-800 от хибридна АЗ към активна зона – напълно заредена с ТВС с таблетно MOX-гориво.
Такива горивни сборки се произвеждат за нас от Минно-химическия комбинат в Красноярския край: уранов и плутониев диоксид под формата на таблетки се използват като гориво.
Реакторът БН-800, според своя проект, е ориентиран за използване именно на MOX гориво, това е един от етапите по пътя на нашата ядрена енергетика към освояването на затворен ядрено-горивен цикъл“, казва Владимир Шалумов, ръководител на отдела за ядрена безопасност и надеждност на Белоярската АЕЦ.

Преходът към 100% зареждане с MOX-гориво ще бъде поетапен: през първата половина на 2021 г. една трета ТВС с MOX-гориво ще бъдат заредени в реактора БН-800, а останалите две трети такива горивни сборки ще бъдат заредени в АЗ на реактора при следващите презареждания на гориво.
По този начин се планира да завърши формирането на активната зона с пълно зареждане с таблетното MOX-гориво през първата половина на 2022 година.

В бъдеще формирането на затворен ядрено-горивен цикъл ще позволи създаването на двукомпонентна ядрена енергетика с едновременна работа на реактори на бързи и топлинни неутронни.
Това ще позволи да се разшири многократно горивната база на ядрената енергетика, като се включи в работа изотопът уран-238 (238U), като се осигури повторната употреба на отработено ядрено гориво и минимизиране на радиоактивните отпадъци.
Отработването на елементи от затворенйя ядрено-горивен цикъл е една от основните задачи, заедно с производството на електроенергия, за енергоблок № 4 на Белоярската АЕЦ.

За справка

Белоярската АЕЦ на името на И. В. Курчатов е филиал на концерна Росенергоатом АД (част от най-голямият дивизион на Държавната корпорация Росатом „Електроенергийният”). Тя е пусната в експлоатация през април 1964 година.
Първите енергийни блокове с реактори на топлинни неутрони AMB-100 и AMB-200 са окончателно спрени поради изчерпването на ресурса.

В експлоатация се намират енергоблоковете с реактори на бързи неутронни БН-600 (от 1980 г.) и БН-800 (от 2015 г.).
Това са най-големите енергоблокове в света с реактори на бързи неутронни. По отношение на надеждност и безопасност те са сред най-добрите ядрени реактори в света.

Оперативна информация за радиационната обстановка в близост до атомните електроцентрали и други съоръжения на ядрената промишленост на Русия е представена на уебсайта www.russianatom.ru

Източник: https://www.rosenergoatom.ru/zhurnalistam/novosti-kompanii/35253/?fbclid=IwAR3pZXl9dROrtXv8i3y1FfHL4wLtDc7o9h2V9UC1hJfGMfsvLByzNPB_Otw

Б.Р. – Не пропускайте много интересно видео, което е специално създадено по този повод на: https://www.facebook.com/rosatom.ru/videos/612269082723609/

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари