ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Курската АЕЦ-2 е монтирана в проектно положение втората част на уловителя на стопилката

07.06.2020

„Продължаваме да изграждаме системата за безопасност на втория енергиен блок на централата за замяна на излизащите от експлоатация енергоблокове“, каза Вячеслав Федюкин, директор на Курската АЕЦ „Уловителят на стопилката (ловушка расплава) е руско „ноу-хау”, което е свързано със системите за управление на извънпроектирани аварии“.

Във втори енергоблок на Курската АЕЦ-2 в проктно положение, под шахтата на реактора е инсталирана конзолната ферма – втората част на «ловушка расплава» с тегло 145 тона и диаметър повече от 9 метра. Така една от двете държавни задачи до 2020 г. беше изпълнена.

„Уловителят на стопилката“ се състои от три части: тяло, конзолна ферма и направляваща плоча.

В сградата на реактора вече се намира корпусът на „уловителя на стопилката”, изпълнен със специален материал (пълнител, състоящ се главно от железни и алуминиеви оксиди, разтварянето им в стопилката от горивото намалява обемното му енергоотделяне). На височина 7 метра е изградена шахтата на реактора. На нея беше монтирана конзолната ферма.

Основното предназначение на конзолната ферма е организирането на комуникациите – подаване на вода, отвеждане на пара, вентилация, проходи за средствата за измерване и за оглед на устройството за локализация на стопилката (б.р. – пълното название на Уловителя на стопилката е „устройство локализации расплава – УЛР”). Друга цел на конзолата на фермата е да служи за опората за последващите конструктивни елементи – направляващата плоча и сухата защита на реактора.

Следващата стъпка е окрупняването. Кън едрогабаритния детайл ще бъдат заварено тръбните фланци (патрубки) и коридорите за обслужване. Общата маса на изделието ще се увеличи до 200 тона.

Тогава строителите ще монтират направляващата плоча, третият едрогабаритен елемент на устройството за локализация на стопилката.
Плочата, ако е необходимо, ще предпази цялата конструкция от топлинното въздействие на кориума (разтопените гориво и конструктивни материали).

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-199448

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари