ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ВЕИ вече не са свещената крава на енергетиката в Украйна?

05.06.2020

В Украйна упорито повтарят нашите грешки в развитието на възобновяемата енергетика.
Под благовидната тенденция да се стимулира развитието на ВЕИ на базата на множество преференции, включително безусловното изкупуване на на всичката произведена скъпа електроенергия, се стигна до там, че за да се спаси жизнеспособността на електроенергийната система ядрената енергетика е подложена на драконови системни ограничения.

Обаче, това се оказва недостатъчно и мрежовият оператор на страната е принуден да посегне и на ВЕИ (свещената крава).
Това може да породи множество съдебни спорове от стрна на „ощетените” собственици.

В опит да се парират обвиненията за политически и други влияния при реализиране на балансовите ограничения във ВЕИ сектора «Укрэнерго» внвдрява автоматизирана система за управление ограниченията на ВЕИ генерациите.

 «Укрэнерго» въвежда система за управление на ограниченията на възобновяемите енергийни източници – софтуер, който ще автоматизира генерирането и предоставянето на оперативни диспечерски комнди за промяна на текущото производство от възобновяемите енергийни източници. Това съобщиха от пресслужбата.

„Системата позволява да се дават такива команди едновременно на голям брой електроцентрали. В същото време принципите на пропорционалност и недискриминация ще бъдат запазени, когато се прилагат ограничения на различни видове ВЕИ“, се казва в съобщението.

Системата подобрява и опростява обмена на информация между оператора на преносната система и участници на пазара, установява оперативно взаимодействие, а също така елиминира риска от грешки при обмена на оперативна информация и е един от инструментите за осигуряване на надеждна работа на Обединената енергийна система (ОЭС) на Украйна.

Тя също осигурява автоматично архивиране на историята на командите, което позволява да мониторира и анализира изпълнението им от операторите на отделните видове ВЕИ и конкретните електроцентрали.

Диспечерските команди за ограничаване на производството от ВЕИ с предназначени да се осигури оперативна сигурност на електроенергийната система в случаите, когато има излишък от електроенергия и в същото време всички други възможности за балансиране са изчерпани (предложения на участниците на балансиращия пазар, възможностите за работа на ПАВЕЦ в помпен режим и други подобни).

Източник: https://kosatka.media/category/elektroenergiya/news/ukrenergo-testiruet-sistemu-upravleniya-ogranicheniyami-vie

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари