ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


IEA – Глобалните инвестиции в енергeтиката спадат до рекордно ниски стойности поради COVID-19

28.05.2020

Международната енергийна агенция смята, че пандемията от коронавирус е проправила пътя за най-голямото намаляване на глобалните инвестиции в енергетиката в историята.

 

В годишния доклад на Световната енергийна инвестиционна група (World Energy Investment) IEA посочва, че безпрецедентното намаляване на световните енергийни инвестиции „е поразително по своя мащаб и скорост“.

Агенцията предупреди, че икономическите последици от здравната криза могат да имат „сериозни последици“ за енергийната сигурност и преминаването към чиста енергия.

Агентство предупредило, что экономические последствия кризиса в области здр Агенцията предупреди, че икономическите последици от здравната криза могат да имат „сериозни последици“ за енергийната сигурност и преминаването към чиста енергия.

„Историческият спад в глобалните инвестиции в енергия е дълбоко смущаващ поради много причини“, каза изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

„Това означава загуба на работни места и икономически възможности днес, както и загуба на енергия, която може да ни е необходима утре, когато икономиката се възстанови. Забавянето на разходите за ключови технологии за чиста енергия също може да подкопае решаващия преход към по-устойчиви енергийни системи “, обясни той.

„Това означава загуба на работни места и икономически възможности днес, както и загуба на енергия, която може да ни е необходима утре, когато икономиката се възстанови.
Забавянето на разходите за ключови технологии за чиста енергия също може да подкопае решаващия преход към по-устойчиви енергийни системи “, обясни той.

Както знаете, в началото на 2020 г. IEA обяви, че глобалните инвестиции в енергетиката ще нараснат с около 2%. Но във връзка с пандемията агенцията преразгледа прогнозата си и очаква глобалните инвестиции в индустрията да спаднат с 20% в сравнение с миналата година. Това се равнява на спад от близо 400 милиарда долара годишно.

Междувременно Парижката агенция по енергетика заяви, че комбинацията от намаляващо търсене, по-ниски цени на енергията и нарастващи случаи на неплащане на сметки означава, че приходите от енергетиката, които отиват за правителствата и промишлеността, ще паднат с повече от трилион долара през 2020 г.

„Електрическите мрежи са жизненоважната основа за спешен отговор на кризата в здравеопазването и икономическите и социалните дейности, които могат да продължат изолирано“, каза Бирол. „Тези мрежи трябва да са здрави и интелигентни, за да издържат на бъдещи сътресения, както и да приемат нарастващите частици от слънчевата и вятърната енергия.“ Днешните инвестиционни тенденции са ясни предупредителни знаци за бъдеща сигурност на електроенергията. “

Няма зло без добро

Carbon Brief стигна до следните заключения:
Глобалният икономически спад, причинен от ескалацията на „коронавирусната криза“, трябва да осигури най-стръмния спад на емисиите на CO2 за една година в историята на човечеството.
Очаква се през 2020 г. намаляването на емисиите да бъде по-значително, отколкото дори през Втората световна война (разбира се, трябва да направите поправката, че икономиката днес е много по-голяма).

Източник: https://elektrovesti.net/71106_globalnye-investitsii-v-energetiku-upadut-do-rekordno-nizkogo-urovnya-iz-za-covid-19-mea

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари