ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Конкуренцията между Русия и САЩ за Украинския ядрен пазар

11.10.2011

Отказването от използване на ядреното гориво на американската фирма Westinghouse за Украинските ядрени централи още не е решено окончателно. Това заявява президентът на украинското държавно предприятие «Энергоатом» Юрий Недашковский на руско-украинския семинар по атомна енергетика в Севастопол.

“Нека първо построим завода, а след това да взимаме решение” – казва Недашковский, имайки предвид завода за производство (фабрикация) на ядрено гориво, който украинската държавна компания «Ядерное топливо» и руската горивна компания ТВЭЛ възманеряват да построят до 2015 г. в Кировоградска област.

 

Президентът на ТВЭЛ Юрий Оленин намира политиката на Украйна за работа с Westinghouse за нормална. Той също предполага, че след построяването на завода купуването на гориво от САЩ ще стане икономически безсмислено.

 

“Диверсификацията – това е устойчиво развитие. Ние бихме направили същото, ако бяхме в такова положение. Но до някое време, след това идва моментът, когато икономиката трябва да стане по-важна. Ако ще делим 15-те украински реактора на три с икономиката няма да стане нищо. Правилната логика е да искаш да получиш от два източника. Но когато ние предлагаме още един източник на гориво, и ако руското гориво е два пъти по-евтино, тогава защо са ни три източника?” – казва Оленин пред журналисти.

 

Президентът на ТВЭЛ вижда преимущество за Украйна в сътрудничеството й с Русия в това, че неговата компания предоставя за новия завод най-новите технологии. “Никой не може да ме убеди, че вашият любим Westinghouse ще ви даде технологии. Ние ви даваме най-свежите технологии, а те са профукали милиарди долари за създаването на ново гориво и искат да си върнат парите.” – казва Оленин.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари