ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Най-малко за електроенергия в Европа плащат домакинствата в Косово

28.05.2020

Косово има най-ниските брутни тарифи за електроенергия за домакинствата, а само в Малта има по-малък дял от данъци и такси за електроенергия от цяла Европа. Това се съобщава от Balkangreenenergynews.

През втората половина на 2019 г. Турция отчете най-големия скок на цените на електроенергията на континента на годишна база.

Редовният полугодишен статистически отчет показа, че потребителите на дребно в Европейския съюз са платили 21,6 евро за 100 kWh електроенергия през втората половина на миналата година, което е с 1,3% повече в сравнение със същия период на 2018 година.

Актуализираната информация на Евростат за Европейския съюз и неговите околности показа, че в Косово ставката е спаднала с 4,4% на годишна база до 6,1 евро, което означава, че домакинствата там плащат най-малко за електроенергия в Европа.

 

 

 

Сърбия е следващата в списъка със само 7,2 евро на 100 kWh. Цената нарасна с 1.6%, но само с 1.2% в национална валута.

Преди година показанията бяха 4,1 евро за Украйна и 7,87 евро за Северна Македония. Домакинствата в Босна и Херцеговина платиха 8,71 евро, а ставката в Албания беше 9,1 евро. Цената за Черна гора беше 10.3 евро.

Тази мярка показа увеличение с 20,2% за Турция, която страда от екстремна инфлация. Но растежът беше още по-силен в евро – 21,4%.

България има най-ниските тарифи за електроенергия за населението в ЕС и една от най-ниските данъчни ставки в сегмента.

Стандартът включва данъци и такси, които могат да варират. Задълженията в Малта са най-ниските в списъка – 6%, следвани от 13% за Косово.

Данъците и таксите за електроенергия представляват 16% от цената в Ирландия и 17% в България. Турция следва с 19%. Исландия и Унгария вземат 21% от номиналната стойност. Следват Хърватия (22%) и Гърция (23%), докато нивото в Литва и Сърбия е 24%. За сравнение делът на тези вземания в целия ЕС е 41%.

Домакинствата в Турция усетиха най-голям скок на цените на електроенергията в Европа през втората половина на 2019 г. както в еврото, така и в националната валута.

 

 

Общата цена падна с 5,8% на годишна база в Гърция, най-много след Дания в националната валута и възлиза на 15,5 евро на 100 kWh. България имаше четвъртия по големина спад – 4.7%. В единната валута той беше 4,5% до 9,6 евро, най-ниското ниво в ЕС.

Друга забележима промяна сред пазарите настъпи в Румъния. Базовата цена на електроенергията скочи с 10,1%. С други думи, ръстът е 7,8% до 14,2 евро за 100 kWh.
Румъния води както в повишаването на цените, така и в брутните тарифи, измерени със стандартите за покупателна способност.

По отношение на стандартите за покупателна способност, румънските цени на домакинствата бяха най-високи на континента, а Кипър се класира на седмо място. Те бяха най-ниски след Исландия, следвани от Норвегия, Сърбия и Финландия.

Електричеството беше най-скъпо в Кипър – 22,4 евро за100 kWh или с 2,4% повече в сравнение с втората половина на 2018 година. Данъците и таксите представляват 30%.
В Словения годишният растеж беше 1,7% – 16,7 евро за 100 kWh. Страната е установила данъчна ставка на електроенергията в сектора на домакинствата в размер на 31%.

Източник: https://balkangreenenergynews.com/households-in-kosovo-serbia-have-cheapest-electricity-in-europe/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари