ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Беларуска АЕЦ – Завърши приемането на ядреното гориво за енергоблок № 1

26.05.2020

В Беларуската АЕЦ (генерален проектант и генерален изпълнител – Инженеринговият дивизион на Държавната корпорация „Росатом”) завърши етапът на входящ контрол на ядреното гориво – топлоотделящи сборки (ТВС) за първоначално зареждане в реактора на енергоблок №1.

 

 

 

Процесът на входящ контрол се осъществява от специалисти на Беларуската АЕЦ в присъствието на представители на генералния изпълнител. Всеки етап беше контролиран от служители на Държавния атомен надзор на Република Беларус.

По време на приемането специалистите провериха придружаващата документация, външното състояние на контейнерите, целостта на техническите средства за индикация на достъп до горивните сборки (пломби, специални болтове за пломбиране и др.), инструментален контрол на горивните касети. В резултат на това беше подписан акт, потвърждаващ съответното качество на доставеното гориво.

Според заместник-министъра на енергетиката на Република Беларус Михаил Михадюк специалистите на Беларуската АЕЦ отговорно извършиха операцията по транспортиране на гориво до хранилището и извършиха входния си контрол на високо професионално ниво.

До началото на зареждането в реактора на енергоблок № 1, всички ТВС ще се намират в хранилището за свежо ядрено гориво.

За справка

В Островец (Република Беларус) се изгражда Беларуската атомна електроцентрала с два реактора ВВЭР-1200 с обща мощност 2400 MW.
За първата атомна електроцентрала в Беларус бе избран руският проект от поколение 3+, който напълно отговаря на международните стандарти и препоръки за безопасност на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Източник: https://ase-ec.ru/for-journalists/news/2020/may/zavershena-priemka-yadernogo-topliva-dlya-energobloka-1-belorusskoy-aes/

Tags: ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари