ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Литва не губи надежда за създаване на антиядрен съюз срещу Беларус

24.05.2020

Физическият пуск на Беларуската атомна електроцентрала, планиран за юни, освен всичко друго, ще бъде силен пробив за Минск и голяма икономическа победа за президента Александър Лукашенко в навечерието на следващите избори.

Не случайно се предприемат пожарни мерки от другата страна на беларуско-литовската граница, за да се спре или поне да се отложи стартирането на минския ядрения проект до изборите.

За да постигнат тази цел, литовските десни политици създадоха Антиостровецкото движение през март, като събраха под знамето си всички недоволни от изграждането на атомна централа в подножието на Вилнюс.
Коронавирусната епидемия и свързаните с нея ограничения не позволиха движението да се разгърне, но и не го убиха. Нейният лидер Витаутас Ландсбергис никога не се уморява да повтаря:

„Коронавирусът не е вечен, но ще имаме още един вирус от много дълго време – островецкият вирус или островирус. Той е трагедия за Литва. “

Литовският парламент отдавна се съгласи да бойкотира електричеството, идващо от АЕЦ.

 

 

През октомври 2019 г. литовският президент Гитанас Науседа се опита да принуди ЕС да обяви проекта за проблем за суверенитета на Беларус, като посочи, че „независимостта на Беларус от Русия е от голямо значение за националната сигурност на Вилнюс“.

Подробности на: https://eadaily.com/ru/news/2020/05/22/litva-ne-teryaet-nadezhd-na-sozdanie-antiyadernogo-soyuza-protiv-belorussii

Tags: , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари