ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Siemens Gamesa представи най-мощната вятърна турбина в света – 14 MW

24.05.2020

Компанията Siemens Gamesa представи нова вятърна турбина SG 14-222 DD с директно задвижване с мощност 14 MW. Диаметърът на ротора (кръгът, описан от върховете на лопатките) е 222 метра, а дължината на всяка лопатка е 108 метра.

 

 

 

Допълнителният „усилвател на мощността“ ще позволи тя да достигне до 15 MW.

Обърнете внимание, че увеличаването на размера и единичната мощност на вятърните турбини е една от основните технологични тенденции в развитието на вятърната енергетика.
Това позволява да се намалят единичните капиталови разходи и себестойността на електроенергията.

Към днешна дата най-мощният вятърен генератор в света е Haliade X от General Electric с мощност 12 MW. Прототипът вече е инсталиран, работи и вече има поръчки за него.

Производителят твърди, че тя ще може да генерира 25% повече енергия годишно от предходния модел SG 11.0-200 DD с мощност 11 MW, който наскоро беше пуснат на пазара.

Друго предимство е ниското тегло на гондолата на новия морски гигант – 500 тона. Това позволява на Siemens Gamesa безопасно да използва „оптимизираните“ кули и фундаменти. По този начин разходите за турбина се намаляват чрез минимизиране на потреблението на суровини и намаляване на транспортните разходи.

Подробности на: https://elektrovesti.net/70997_siemens-gamesa-predstavila-samuyu-moshchnuyu-v-mire-vetryanuyu-turbinu-14-mvt?preview=1

Tags: ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари