ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Белоярската АЕЦ тестваха електронна маска срещу коронавируса

23.05.2020

Група изобретатели от ядрения град Заречный, Свердловска област, създадоха електронна маска за многократна употреба, която ще предпазва лекарите от коронавирус.
В основата на нейната работа е принципът на ултравиолетовото лъчение. Удобството от използването на иновативните лични предпазни средства вече е тествано от служители на здравната служба на Белоярската АЕЦ.

 

Маската е прозрачен щит, който се носи като очила.
В горната част на продукта има компактен ултравиолетов излъчвател, който създава невидима защита около лицето срещу вируси, предавани по въздушно-капков път. Под действието на ултравиолетово облъчване РНК и ДНК на вирусите се унищожава, което ги лишава от способността им да се възпроизвеждат.
В същото време маската е безопасна за хората благодарение на прозрачното стъкло, което не предава ултравиолетовите лъчи на очите и лицето.

„Разработихме три модела на този продукт: за обикновените граждани, за гражданите, които работят с населението, и за медиците, които работят в „червената зона“ на инфекциозните отделения. Тя осигурява 90% защита срещу инфекция и предпазва разпространението на вируса, ако носещият я е заразен. Конвенционалните медицински маски са значително по-малко ефективни ”, заяви разработчикът Сергей Глядков.

 

Изобретателят от Заречный е започнал да разработва антивирусна електронна маска преди няколко години, но тогава размерите на съществуващите батерии не позволяваха устройството да стане компактно.
Съвременните технологии позволяват батерии с малки размери да работят 7-8 часа без презареждане.

Ефективността на изобретението вече е потвърдена от Федералната държавна автономна институция „Национален медицински изследователски център“ към „Център за лечение и рехабилитация“ на Министерството на здравеопазването на Руската федерация.

„Насоченото ултравиолетово лъчение с дължина на вълната 254 nm има бактерицидно свойство и е в състояние да инактивира вирусите. Маските с ултравиолетов излъчвател (UVI) могат да бъдат препоръчани за употреба от медицинския персонал по време на работа, както и на всички здрави хора за предотвратяване на инфекция с вирусни и бактериални инфекции, предавани чрез въздушно-капков път “, казва Светлана Хаткова, д.м., професор от Федералния изследователски медицински център на Министерството на здравеопазването на РФ.

Разработчикът вече е получил патент за своето изобретение и сега разширява производството. Поръчки за защитни маски той вече е получил получи от Русия, Саудитска Арабия, САЩ и няколко други страни.

Източник: Управление информации и общественных связей Белоярской АЭС

Б.Р. – За ефективността на ултравиолетовото излъчване срещу бактериите и вирусите може да научите от статията: „Ультрафиолет: эффективная дезинфекция и безопасность” – https://habr.com/ru/post/500942/

Tags: ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари