ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


За първи път от 20 години темпът на растеж на ВЕИ ще се намали през тази година

22.05.2020

Според Bloomberg новите генерации на „чиста“ енергия, получена от вятъра и слънцето, вероятно ще намалеят тази година за първи път от две десетилетия.
Международната агенция по енергетика съобщи в сряда, че броят на новите възобновяеми електроцентрали е намалял с 13%.

 

Според проучване на Международната енергийна агенция (МЕА) строителството на нови вятърни и слънчеви електроцентрали се забавя поради затварянето на заводите, нуждите на работниците от социални контакти и финансовите проблеми на предприемачите поради икономическата криза, причинена от пандемията на коронавируса и карантинните мерки.

Тази година в света ще бъдат добавени 167 гигавата мощност от възобновяемата енергетика, което е с 13% по-малко в сравнение с 2019 година.
Това е реална проверка за сектора, в който се наблюдаваше само растеж от много години и който не бе повлиян много от спада на търсенето на енергоносители, който засегна нефтения и газовия бизнес.

Както заяви Фатих Бирол, изпълнителен директор на агенцията, в телефонно интервю: „Само продължаващото намаляване на разходите и повишената конкурентоспособност на вятърната и слънчевата енергетика няма да защитат ВЕИ от икономическия спад.“

Според него е много важно правителствата да оказват подкрепа на възобновяемите енергийни източници, за да продължат растежа си.

Част от намалението през тази година ще бъде компенсирано през 2021 г., тъй като отлаганите проекти ще наваксат пропуснатото.
Въпреки факта, че нивото на енергията от възобновяеми източници ще достигне нивото от 2019 г., то ще бъде приблизително с 10% по-ниско от това, което IEA прогнозира по-рано за тази и 2021 година.

По-голямата част от спада се дължи на очакваното сиване на малките слънчеви инсталации, инсталирани в домове и предприятия.
Според експертите броят им трябва да бъде намален с почти 36% тази година, главно в Европа, Китай и САЩ, тъй като тези малки играчи нямат средства за инвестиции в настоящите икономически условия.

Източник: https://novostienergetiki.ru/vozobnovlyaemye-istochniki-energii-nastiglo-pervoe-sokrashhenie-za-dva-desyatiletiya/

Tags: ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари