ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Девет държави са изразходвали 72,9 милиарда долара за ядрено оръжие през 2019 година

21.05.2020

Според оценките на Международната група за борба с ядреното оръжие (ICAN), миналата година Северна Корея е похарчила 620 милиона долара за своята програма за ядрени оръжия, което е около 6% от брутния й национален доход. Северът разработва ядрени ракети, които могат да бъдат изстрелвани от земята и от подводници.

 

 

Цифрите се основават на две предишни оценки за военните разходи на комунистическата държава от южнокорейски и международни мозъчни тръстове, които предполагат, че през 2009 г. Северът е изразходвал 8,77 милиарда долара, около 35% от брутния си национален доход за въоръжените сили, от които около 6% са били насочени към програмата за създаване на ядрено оръжие.

Като се има предвид траекторията на разходите, докладът на ICAN прогнозира, че 10,2 милиарда долара, или около 35% от брутния национален доход (БНД) на страната през 2018 г., ще бъдат нейният бюджет за отбрана, а 6% от тези разходи, около 620 милиона долара, ще бъдат свързани с ядрените разходи на Пхенян през 2019година.

Това означава, че миналата година Северът е харчил по 1180 долара всяка минута за ядрени оръжия. Смята се, че страната разполага с 35 ядрени боеприпаси.

САЩ, Китай, Великобритания и Русия в намаляващ порядък имаха най-големи разходи за ядрени програми, инвестирайки 8 милиарда долара или повече, като САЩ оглавиха списъка с 35 милиарда долара, следвани от Франция, Индия, Пакистан и Израел, които изразходват по-малко от 5 милиарда долара, Северна Корея похарчи най-малко.

Матю Ха, анализатор от Фонда за отбранителни демокрации, заяви, че не е лесно да се определи точният бюджет, който Северна Корея отделя за изграждането на ядрения си арсенал, имайки предвид оскъдната информация, която е на разположение заради затворения режим на страната.

Той добави, че неотдавнашните разходи за ядрени дейности в Пхенян пред лицето на американските санкции засилват аргумента за по-строги международни санкции срещу затворената държава, която все още отказва да демонтира ядрения си арсенал, въпреки предишните си обещания. Пхенян незаконно финансира ядрените си дейности, добави той.

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2020/05/20/103815

Tags: , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари