ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Съединените щати първи ще се опитат да прехвърлят енергия от космоса на Земята

22.05.2020

Една от мисиите на безпилотния космоплан на ВВС на САЩ X-37B ще бъде да изпробва идеята на физика Джерард О’Нийл относно възможността за прехвърляне на концентрирана слънчева енергия от космоса към Земята.
Експеримент може да изиграе революционна роля в бъдещето на цялата енергийна индустрия, ако се окаже, че такъв трансфер е възможен и ефективен.
По-лесно е да се извлече енергията на Слънцето в Космоса, отколкото на Земята, а възможността за нейното „приземяване“ ще отвори гигантски перспективи за нов тип възобновяема енергетика.

 

 

 

Идеята за използване на енергията на Слънцето като алтернативен източник на електричество не е нова. Американският спътник Vanguard-1, който беше изстрелян през 1958 г., имаше соларни панели на борда.
Оттогава тази технология е широко използвана в космонавтиката. Инженерите от американската лаборатория за военноморски изследвания обаче преследват по-амбициозна задача – да прехвърлят енергията на Слънцето на Земята.

Изглежда, че орбитата е идеално място за слънчева електроцентрала: няма проблеми с промяната на деня и нощта, с лошото време, промяната на ъгъла на падене на лъчите, с атмосфера, която значително филтрира светлината. А там има много място. Не е ясно обаче, как да се прехвърли електроенергията, генерирана на височина от няколкостотин километра, към повърхността на планетата.

Единият вариант е да се преобразува енергията в микровълни и да се насочи към колектор на Земята, който след това ще я превърне в електричество.
Тази идея също е на няколко десетилетия, тя беше част от плана на американския физик Джерард О’Нийл за създаване на космическа колония, но досега тя си остава лабораторен куриоз.

„Доколкото знаем, този експеримент е първият орбитален тест на оборудване, проектирано специално за спътници, произвеждащи слънчева енергия, които могат да играят революционна роля в бъдещето на енергетиката“, казва Пол Яфе, водещ изследовател на проекта.

Апаратът PRAM (Photovoltaic Radio-frequency Antenna Module – Фотоволтаичен радиочестотен антенен модул) се състои от 30-сантиметров модул със слънчев панел и микровълнов предавател на енергия.

 

 

Целта на експеримента е да се проучи процесът на преобразуване на енергията, топлинните характеристики и технологичната ефективност. Ако резултатите са положителни, следващата стъпка ще бъде изграждането на напълно функциониращ прототип на системата.

Перспективите

И въпреки че десетки години могат да минат преди масовото приложение на технологията, първите подобни системи ще могат да осигурят изцяло с електроенергия отдалечени региони – например военни бази или зони на бедствия – без да изграждат там генериращи мощности.Енергията може да бъде получена просто като се постави приемащия колектор на мястото.

Почти нучна фантастика?

Развитието на космическото направление на ВЕИ ще позволи някой ден в орбита да се изграждат генериращи станции за всички страни, които нямат достатъчно земя за традиционно производство на слънчева или вятърна енергия, нямат достъп до морето или имат малко слънчеви дни в годината.
Освен това прехвърлянето на енергия от космоса до желаната точка ще реши в бъдеще фундаментално проблема с дисбаланса на енергийните мрежи.

И не съвсем

Миналия октомври Пентагонът обяви, че САЩ се нуждаят от космическа слънчева енергия, за да постигнат стратегическо предимство. Той обяви проекта SSPIDR, чиято цел е да осигури на военните непрекъснат източник на енергия в райони, отдалечени от електропроводи.

Източник: https://elektrovesti.net/71002_ssha-vpervye-poprobuyut-peredat-energiyu-iz-kosmosa-na-zemlyu

Tags: ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари