ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ЕС – възможности и рискове за доставките на ядрено гориво за АЕЦ

19.05.2020

Работната група за цените и сигурността на доставките на Европейската агенция ESA подготви доклад през март 2020 г., в който анализира наличието на ядрено гориво в Европейския съюз от гледна точка на сигурността на доставките.

Европейските възможности

Ядрената енергия остава важен компонент от енергийния баланс на Европейския съюз. Към момента на публикуване на доклада, 126 търговски енергоблока работеха в 14 държави от ЕС, а още пет блока бяха в процес на изграждане.

Ядрената енергетика представлява повече от 25% от общото производство на електроенергия в страните от EU-28.

Търсенето на природен уран в ЕС е приблизително една четвърт от глобалното търсене. Европейският съюз има собствени ресурси от природен уран, но тяхното развитие не е оправдано в настоящите икономически условия, така че 100% от нуждите на ЕС от уран се задоволяват чрез внос.

Трябва да се отбележи, че потребностите от природен уран за атомните електроцентрали на Европейския съюз са частично намалени поради използването на MOX-гориво и регенериран уран. Докладът посочва, че 8% до 10% от горивото, заредено в европейските реактори, е произведено от такива материали.

Съотношението между собствените и външните услуги за конверсия на уран е приблизително 40:60. За услугите по обогатяване на уран съотношението е 60:40.

Ядрената индустрия на Европейския съюз има възможности за всички етапи на ядрения горивен цикъл – добив, конверсия, обогатяване, производство, преработка, проектиране на реактори и експлоатация на ядрени енергийни блокове.

Особено важни за осигуряване сигурността на доставките на гориво за ЕС са такива обекти на ядрения горивен цикъл (ЯГЦ) като: конверсионният завод „Philippe Coste” (Франция), разделителният завод  “Georges Besse II“ (Франция), три завода за разделяне в Германия, Холандия и Великобритания, пет инсталации за производство на гориво в Германия, Франция, Испания, Швеция и Великобритания и завод за преработка на отработено ядрено гориво във Франция.

Продължението на статията – за „европейските рискове” ще намерите на: http://www.atominfo.ru/newsz01/a0563.htm

Tags: ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари