ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Жалбата на Австрия срещу държавната помощ за “Hinkley Point C” трябва да бъде отхвърлена – призовава генералният адвокат на съда на ЕС

14.05.2020

Съдът на Европейския съюз трябва да отхвърли жалбата на Австрия по отношение на одобрената от Европейската комисия държавна помощ за британската АЕЦ „Хинкли Пойнт Си“ (HPC).

 

 

 

Това е заключението на генералния адвокат на съда Джерард Хоган. Неговото мнение ще бъде взето под внимание при окончателното решение.

През октомври 2014 г. ЕК одобри помощта, която правителството на Великобритания планира да окаже при изграждането на АЕЦ „ Hinkley Point C“.
Тя се състои от три части – договор за разлика, възможност за компенсиране на инвеститорите в случай на по-ранно спиране на проекта по политически причини и кредитни гаранции.

Австрия заведе иск през 2015 г. за анулиране на решението на ЕК. По време на процедурата Люксембург подкрепи Австрия, докато Чехия, Франция, Унгария, Полша, Румъния и Словакия застанаха на страната на Комисията.
На 12 юли 2018 г. Общият съд на ЕС отхвърли иска на Австрия, която през септември същата година го отнесе към Съда на Европейския съюз.

През февруари 2018 г. Австрия заведе дело срещу ЕК за одобрението ѝ за унгарската държавна помощ на изграждането на два нови енергоблока в АЕЦ „Пакш“

Подробности на: https://www.world-nuclear-news.org/Articles/Dismiss-Austrias-appeal-against-HPC-aid-Advocate-G

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари