ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – да се правят изводи за горивото на Westinghouse засега е рано

15.07.2012

Още е рано да се правят изводи за това, от кого и при какви обстоятелства са били повредени обвивките на горивните касети производство на транснационалната компания Westinghouse (ТВС-W), които се експлоатираха на трети блок на Южно-Украинската АЕЦ.

Това съобщи първият заместник председател на Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна (ГИЯРУ) – главният държавен инспектор по ядрена и радиационна безопасност Михаил Гашев, коментирайки пред кореспондента на УКРИНФОРМ изказването на вицепрезидента на Westinghouse по външните контакти и стратегии Майк Керст (Mike Kirst) за това, че украинските ядрени енергетици са повредили касетите при зареждането им.

“Че касетите са повредени – това е факт. Че това е станало на територията на Украйна на Южно-Украинската централа – също е факт. Затова ние, разбира се, не можем да кажем, че са ги повредили американците или руснаците. Ето, работата е ясна, горивото е повредено в атомната електроцентрала, но кога, от кого, при какви операции – засега е рано да се говори”, – каза М. Гашев.

Той добави, че резултатите от официалното заключение на комисията, работеща на ЮУАЕЦ, а също и експертизата на ГИЯРУ ще станат известни в първата десетдневка на август.

“Официалните заключения, дори и да се получат от експлоатиращата организация, това  ще стане не по-рано от края на следващата седмица – в най-добрия случай. Освен това, ние ще трябва да направим свой разчети, анализи и експертизи. Да се говори преди първите десет дни от август за това как, какво се е повредило, при какви операции е рано”, – счита главният държавен инспектор на Украйна.

Той също съобщи, че в петък, 13 юли, е започнал комисионен оглед на горивните касети на втори блок на ЮУАЕЦ.

“Към 02,00 сутринта в петък всичките 42 касети Westinghouse, които бяха заредени на втори блок на ЮУАЕЦ преди 1 година, бяха успешно извадени от АЗ на реактора и от 05.00 часа започнаха проверките за херметичност”, – казва Гашев и продължава “Именно затова казвам, че е рано да се правят изявления”.

Напомняме, че вицепрезидентът на Westinghouse Майк Кирст (Mike Kirst) заяви за изданието Nuclear Intelligence Weekly, че американското гориво е било повредено от украинските специалисти по време на зареждането в реакторите.

Той също е изказал предположение, че тези повреди могат да са предизвикани  от това, че горивото е използвано съвместно с новите руски касети ТВСА, отличаващи се с много твърда конструкция.

Освен това топ-менажерът на Westinghouse е отбелязал, че поради редица причини “украинските оператори са решили да приложат големи усилия върху касетата”, което е довело до пределно напрежение в мястото в гнездата на горивните касети.

Кирст също е добавил, че съгласно договора с украинския Энергоатомом Westinghouse не носи отговорност за повредите по горивото при зареждането му.

Както е известно, през април, по време на ППР на трети блок на ЮУАЕЦ отначало на една касета Westinghouse, а след това и на друга са установени разкъсвания на кантовете на дистанциращите решетки. Било е установено, че ръбовете са били закръглени, разкъсани, задрани, и имат дълбоки драскотини.

След това е било извадено горивото и от втори блок на ЮУАЕЦ.

Създадена е комисия, в която влизат представители на конструктора

(Westinghouse), завода производител от Швеция, проектанта (Харьковпроект), експлоатиращата организации (ЮУ АЕЦ), НАЭК „Энергоатом“, инспекцията (ГИЯРУ) и Министерството на енергетиката и въгледобивната промишленост на Украйна.

В момента, до официалното обнародване на изводите на комисията, ГИЯРУ е забранила по-нататъшното използване на горивните касети на Westinghouse на украинските енергоблокове.

Източник: Укринформ

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари