ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ЮАР – Асоциацията за ядрена индустрия (NIASA) приветства правителствените планове

11.05.2020

Асоциацията за ядрена индустрия (NIASA) в Южна Африка приветства намерението на правителството да се върне към плана за изграждане на нови ядрени енергийни блокове в страната.

 

 

Министърът на минералните ресурси на Южна Африка Гведе Манташе, говорейки в една от комисиите на парламента на страната, заяви, че скоро ще започне разработването на пътна карта за изграждането на ядрени енергийни блокове с обща мощност 2,5 GW (e).

Асоциацията също подкрепи плановете на правителството да продължи сроковете за експлоатация (ПСЕ) на атомната електроцентрала „Koeberg“.
Единствената атомна електроцентрала „Koeberg“ в Африка се състои от два енергоблока с PWR реактори. Блоковете са пуснати в търговска експлоатация през 1984 и 1985 г. По този начин през 2024-2025 г. техният 40-годишен експлоатационен живот ще приключи.
Правителството на ЮАР счита за подходящо да продължи срока за експлоатация на блоковете на АЕЦ „Коберг“.
Освен това, на площадката на централата ще бъде изградено централизирано хранилище за междинно съхранение на високоактивни отпадъци.

От другите добри новини за ядрената индустрия в Южна Африка асоциацията отбеляза плановете за изграждане на изследователския реактор MPR (Multi-Purpose Research Reactor), който да замени Safari-1, който трябва да бъде затворен през 2030 година.

Източник: http://atominfo.ru/newsz01/a0565.htm

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари