ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Пускането в експлоатация на реактора МБИР е планирано за 2025 година

11.05.2020

АД „Изотоп „и ООО“Лидер” към Консорциума” Международен център за изследвания на базата на реактора МБИР„подписаха споразумение за дългосрочно сътрудничество.

Документът е подписан от изпълнителните директори на компаниите Максим Кушнарев и Сергей Пастухов.
Подготовката на споразумението беше извършена дистанционно и беше изпълнена за кратко време като част от актуализирането на интегрираната стратегия за изотопния бизнес на държавната корпорация „Росатом”.

Целта на сътрудничеството е разработването на технологии за производство на нови радиоизотопи и радиофармацевтици и участие в изпълнението на фундаментални, търсещи и приложни изследвания.
Приоритетните области на сътрудничество трябва да бъдат формирането на иновативна инфраструктура, разглеждането на научно-техническите проекти, както и международното научно и техническо взаимодействие.
В процеса на изпълнение на споразумението се планира да се акцентира върху интегрирането на фундаментални и приложни научни изследвания, включително в областта на ядрената медицина в интерес на развитието на ядрената индустрия, разширяване използването на съществуващи научни и научно-технически резултати за създаване на изпреварващ резерв и развитие на перспективни технологии в областите на съвместните научни изследвания.

 

 

 

„Нашата ключова задача е – извършване на изследвания и производство на изотопни продукти на базата на многофункционалния изследователски реактор на бързи неутрони МБИР, който се изгражда на площадката ГНЦ НИИАР (г. Димитровград, Уляновска област) – каза Сергей Пастухов – Ние сме уверени, че това сътрудничество ще има значителен принос за изотопната индустрия и ще доразвие нашите компетенции”.

Споразумението има за цел да се превърне във важен етап в развитието на изотопния комплекс на държавната корпорация „Росатом”, тъй като е насочено към ускоряване на развитието на пробивни области на науката и технологиите, а именно модерно производство на изотопни продукти, радиационно оборудване, както и общо и медицинско оборудване.
Споразумението потвърждава общо разбиране за решаващата роля на науката и технологиите за осигуряване на устойчиво, динамично и балансирано развитие на ядрената индустрия.
Научните и технологичните задачи, посочени в споразумението, са предназначени да осигурят взаимодействие с новата програма „Разработване на оборудване, технологии и научни изследвания в областта на използването на ядрената енергия“.

За справка

През 2015 г. започна изграждането на многофункционалния бърз изследователски реактор МБИР с мощност 150 MW.
Въвеждането в експлоатация е планирано за 2025 година.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-198483

Tags: ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари