ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Затварянето на въглищните електроцентрали значително намалява заболяванията от астма – проучване

08.05.2020

Ново проучване, проведено от учени от редица американски университети и правителствени агенции, показа, че затварянето на електроцентрали, работещи на въглища, води до рязко намаляване на броя на случаите на астма и свързаните с нея хоспитализации.

 

 

 

Резултатите от колективната работа са публикувани в статията „Затварянето и модернизациите на въглищни електроцентрали намаляват заболеваемостта от астма при местното население (Coal-fired power plant closures and retrofits reduce asthma morbidity in the local population)“, публикувана в списанието Nature Energy.

Проучването е по същество описание на „пълномащабния експеримент“, проведен през периода 2013-2016 г., по време на който четири въглищни централи бяха изведени от експлоатация или модернизирани в региона Луисвил, Кентъки (САЩ) [модернизацията се отнася до преминаването на природен газ и инсталиране на устройства за контрол на емисиите на серен диоксид].
Учените откриха, че „промените в емисиите от електроцентралите са довели до значителни и драматични промени във въздействието върху местните жители от замърсяването на въздуха“. Говорим за намаляване обострянията на астмата.

В районите, които са най-силно засегнати от вредните емисии, през тримесечието на годината след затварянето / модернизацията имаше по-малко приемане в болници или посещения в спешните отделения (минус три посещения на пощенски код).
Това означава 400 предотвратени приема на болни годишно в окръг Джеферсън, където се намира Луисвил. Участниците в проучването, които до голяма степен зависят от употребата на инхалатори за астма, намаляват месечната им употреба средно с 32 процента.

„Това проучване беше уникално по своята способност да измерва заболеваемостта от астма въз основа както на хоспитализация, така и на ежедневни симптоми и да използва драматичната промяна в въздействието върху околната среда, за да се свържат по-точно промените в обострянето на астмата с промените в емисиите от електроцентралите, работещи на въглища“, казват авторите на проучването.

„Надяваме се, че тези доказателства ще принудят правителствените служители да спазват по-строги стандарти за регулиране на електроцентралите, работещи на въглища, и ще ни насърчат да имаме по-чисти енергийни възможности, като по този начин ще защитим здравето на хората, които живеят в близост до тези съоръжения“.

Източник: https://elektrovesti.net/70808_zakrytie-ugolnykh-elektrostantsiy-znachitelno-snizhaet-zabolevaemost-astmoy-issledovanie

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари