ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Атомэнергомаш ще осигури четвъртия ледоразбивач от ново поколение с реакторна установка «РИТМ-200»

08.05.2020

Предприятията на Машиностроителния дивизион АД „Атоменергомаш“ на Държавната корпорация „Росатом“започнаха производството на оборудването на реакторната установка «РИТМ-200» за четвъртия универсален атомен ледоразбивач от ново поколение по проект 22220.

АО «ОКБМ Африкантов» и АО «Балтийский завод» подписаха договор за комплексна доставка на реакторни установки (РУ) «РИТМ-200» за третия и четвъртия сериини ледоразбивача ЛК-60Я по проект 22220 през октомври 2019 г. Преди това предприятията на дивизията произведоха три комплекта РУ «РИТМ-200» за първите три кораба от ново поколение с ядрени силови установки. През 2016 г. се извърши доставката за пилотния ледоразбивач «Арктика», през 2017 г. за първия сериен ледоразбивач – «Сибирь, през 2018 г. за втория сериен ледоразбивач – «Урал».

«РИТМ-200» е най-новата РУ за универсалния ледоразбивачен флот. Тя е част от основната електроцентрала на ледоразбивача и включва два реактора с топлинна мощност 175 MW всеки. Основното предимство на новата РУ е неговата компактност и икономичност. Това, наред с други неща, позволява да се направят нови атомни кораби с две нива на газене и да се подобрят техническите характеристики на плавателния съд по отношение на скоростта, проходимост на лед и други.

Теглото на един реактор е 147,5 тона, височина – 7,3 метра, диаметър – 3,3 метра. Понастоящем «РИТМ-200» е основа за създаването на стационарни и транспортируеми атомни електроцентрали с малка мощност, включително плаващи енергийни блокове.

Реакторната установка «РИТМ-200» има уникално енергийно ефективно интегрирано оформление, което осигурява поставянето на основното оборудване директно вътре в корпуса на парогенериращия блок.
Поради това той е два пъти по-лек, един път и половина по-компактен и почти два пъти по-мощен от използваните в момента реакторни съоръжения KLT за ледоразбивчния флот.
Едно зареждане на гориво за РУ «РИТМ-200» е еквивалентно на 540 хиляди тона арктическо дизелово гориво. Горивото се презарежда веднъж на седем години.

Подробности на: https://www.atomic-energy.ru/news/2020/05/07/103437

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари