ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


На площадката на Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ е доставено ядреното гориво за първоначално зареждане в реактора

08.05.2020

На площадката на изграждащия се Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ с реактор ВВЕР-1200 бе доставена първата партида руско ядрено гориво – топлоотделящи сборки с нискообогатен уран.
Генерален проектант и изпълнител на проекта е инженерното подразделение на държавната корпорация „Росатом“ – АСЕ.

 

Беларуската АЕЦ, с два реактора ВВЕР-1200 с обща мощност от 2400 мегавата, се изгражда в град Островец. За първата АЕЦ в Беларус е избран руският проект от поколение „три плюс“, който напълно отговаря на всички норми и препоръки за безопасност на Международната агенция за атомна енергия.

„Доставката на свежо ядрено гориво е знаково събитие при изграждането на всяка АЕЦ, още  повече за Беларус, за която това е първи ядрен енергоблок. Поздравявам нашите беларуски колеги, с които заедно извървяхме пътя към това постижение.
Това е моментът, с който започва обратното броене до въвеждането на енергоблока в експлоатация“, заяви вицепрезидентът на АСЕ и директор за изграждане на Беларуската АЕЦ Виталий Полянин.

По думите му заедно с изпълнителните организации, Министерство на извънредните ситуации и Държавният атомен надзор на Беларус, е извършена колосална работа за осигуряване на задължителните условия за зареждане на горивото – въведени са в експлоатация необходимите обекти, системи и оборудване, които осигуряват приемането на свежо ядрено гориво и безопасното му съхранение, включително и обектите за противоаварийна готовност и физическа защита на енергоблока.

Много подробности на: https://ase-ec.ru/for-journalists/news/2020/may/na-ploshchadku-puskovogo-energobloka-1-belorusskoy-aes-dostavleno-yadernoe-toplivo-dlya-nachalnoy-za/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари