ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Росатом работи върху технология за увеличаване на жизнеспособността на оръдейните стволове (цеви)

05.05.2020

В интерес на Министерството на отбраната Държавният научен център на Руската федерация, Троицкият институт за иновационни и термоядрени изследвания (ТРИНИТИ), част от държавната корпорация „Росатом”, ще разработи технология, която ще увеличи живота на артилерийските цеви. За това пише «Российская газета».

 

 

 

Използването на традиционните технологии под формата на хромиране на вътрешните повърхности на артилерийските оръдия вече няма резерви за увеличаване на жизнеспособността на цевите.
В същото време нараства натоварването на артилерийските оръдия поради увеличаване на началната скорост на снарядите.

ТРИНИТИ предлага използването на нова технология. Тя е свързана с използването на магнетронни системи за разпръскване. Коаксиалното магнетронно отлагане на метални покрития се извършва върху вътрешната повърхност на тръбата (цевта).
Този процес протича с висока скорост и осигурява равномерно покритие. Новата технология позволява да се нанасят сложни по състав покрития с висока плътност.

Учените от Троицкия институт за иновационни и термоядрени изследвания разработват както технологията за нанасяне на покритието на вътрешната повърхност на артилерийските цеви, така и изучават химичния състав на известните покрития, за да изберат най-подходящите и перспективни.

Подробности на: https://regnum.ru/news/it/2938183.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19