ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – На спряната АЕЦ „Сан Онофре” се подготвят за извозване корпуса на реактора на първи блок

04.05.2020

Започва транспортирането на корпуса на реактораот първи блок на АЕЦ „Сан Онофре“ (САЩ) до мястото за постоянното му погребване, пише вестник „The San Diego Union-Tribune“.
Първият блок на централата с реактор PWR с мощност 436 MW (e) е пуснат в експлоатация през 1968 г. и окончателно е спрян през 1992 година.

 

След демонтажа корпусът на реактора се съхранява на площадката в продължение на 18 години. За съхранение той е бил поставен в резервоар от високо въглеродна стомана с 2-инчови стени. Капакът и дъното на резервоара са с дебелина 3 инча. Общото тегло на корпуса и резервоара е 770 тона.

Като част от текущите работи по извеждане от експлоатация на централата, резервоарът с корпуса ще бъде доставен в склад за съхранение в близост до град Клайв, щата Юта.
Въпреки факта, че корпусът принадлежи към радиоактивни отпадъци клас „А“ (отпадъци с ниско ниво), точните дати и други подробности за транспортиране не бяха разкрити от съображения за безопасност, пише изданието.

Корпусът на реактора от първи блок е единственият, който ще бъде доставен цял до хранилището за постоянно съхранение.
На площадката на централата ще бъдат нарязани корпусите на реакторите от блокове № 2/3.

Източник: http://www.atominfo.ru/newsz01/a0513.htm

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари