ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


МААЕ – Радиацията е ефективна при стерилизиране на ЛПС, с изключение на респираторите

03.05.2020

Радиацията е ефективна при стерилизиране на лични предпазни средства (ЛПС), нуждата от които се увеличава по време на пандемията COVID-19.
Това твърдение обаче не се отнася за респираторите, тъй като може да „отслаби“ техните филтри, гласи публикацията на
сайта на МААЕ.

 

В същото време МААЕ насърчава да продължи приложението на радиацията за стерилизиране на други ЛПС, включително хирургически маски и ръкавици.

По искане от няколко държави, МААЕ прегледа резултатите от пет организации, които тестват използването на радиация (както гама, така и електронни лъчи) за стерилизиране на използвани респиратори, включително респиратори N95 или клас на защита FFP2, често използвани от медицинския персонал.

„Много правителства се стремят да разширят достъпността на ЛПС чрез химическа стерилизация, ултравиолетово или радиационно облъчване“, казва Селина Хорак, специалист по лъчева обработка в МААЕ.
„Маските за лице представляват особен интерес, тъй като са незаменими за болничния персонал, а също така се използват от обществеността за защита, при посещение в магазина или при пътуване с обществен транспорт“.

Респираторите са важни за медицинския персонал, тъй като са оборудвани с филтри, които могат да блокират малки външни частици и капчици.
Те се различават от хирургическите маски, които в по-голяма степен предпазват другите хора от дъха на носещия маската.

Тестовете, проведени във Франция, Израел, Южна Корея, Полша и САЩ, показват, че дозите, необходими за стерилизиране на респираторите, намаляват ефективността на техните филтри.

„Респираторите не показват значителни структурни промени след излагане на дозата 24 kGy, необходима за унищожаване на вируси и бактерии, но филтриращата им способност е значително намалена“, казва Бюнам Ким (Byungnam Kim), ръководител на съоръженията за облъчване в Института за напреднали радиационни технологии на KAERI.

Подобни резултати бяха получени от френската лаборатория „ARC-Nucleart“. Така че при респираторите FFP2, оборудвани с електростатичен филтър, се наблюдава силно влошаване на ефективността на филтрацията дори при по-ниски дози.

В същото време публикацията на МААЕ отбелязва успешни примери за използването на радиацията за стерилизиране на тъканни маски.
В Бразилия, например, IPEN стерилизира маски от тъкани, произведени от местни компании, за защита на населението.

„Дори и в малки дози радиацията е изключително ефективна за унищожаване на микроорганизми, които биха могли да се качат на маската по време на производството“, казва изследователят от IPEN Пабло Вакес, цитиран в публикацията.

Б.Р. – само за тези, които не знаят:
С
тарото име на коронавирусната частица е 2019-nCoV.
В момента вирусът се нарича SARS-CoV-2, а болестта, която предизвиква при хората, се нарича Covid-19.

През последните няколко месеца под респиратори се разбират – апарати за изкуствена вентилация на дробовете; вентилатори или апарати за командно дишане.
Правете разлика!

Tags: , , , ,

2 Responses to МААЕ – Радиацията е ефективна при стерилизиране на ЛПС, с изключение на респираторите

  1. Красимир Христов on 12.05.2020 at 20:59

    Оказва се, че освен описаната технология в днешно време за дезинфекция на въздуха в отделенията за COVID-19 се прилагат така наречените „бактерицидни лампи”, които са на въоръжение повече от 50 години. Изследванията показват, че те са особено ефективни освен към бактериите но и към вирусите, включително – SARS-CoV-2.
    Горещо ви препоръчвам статията „Ультрафиолет: эффективная дезинфекция и безопасность” – https://habr.com/ru/post/500942/

  2. Красимир Христов on 01.06.2020 at 23:46

    Препоръчвам ви много интересна статия за различните методи за стерилизация на медицинско оборудване, както и ретроспекция как е изучаван и решаван проблема от зараждането на медицината до наши дни: http://strana-rosatom.ru/2020/06/01/%d1%81%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b8%d0%be%d0%bd-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%bd%d1%84%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b0%d0%bb-%d0%b1%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%b5-26-%d0%bc/

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари