ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай започна да полага най-дългия свръхпроводящ кабел в света

02.05.2020

Шанхайската електрическа мрежа започна да полага най-дългия свръхпроводящ кабел в света. Това ще бъде както демонстрационен, така и търговски проект.
Свойството на свръхпроводимостта се разглежда от енергийните инженери като обещаващ начин за ефективно задоволяване на нарастващото търсене на електроенергия в мегаполисите.

 

 

Завършването на свръхпроводящия кабел и създаването на съпътстващата инфраструктура се очаква до края на тази година. Дължината на кабела ще бъде 1,2 км. Той ще бъде положен между две подстанции.
Проектът предвижда предаване на ток със сила 2000 A при напрежение 35 kV. Токовото съпротивление в кабела ще отсъства или ще бъде близо до нула.
Без това свойство предоставянето на такива изключителни характеристики на електропровода би било изключително скъпо и сложно.

Технически особености

Отделна причина за гордостта на китайците беше, че свръхпроводящият кабел за проекта е разработен и произведен в Китай. Това е пакет от 20 или 30 жила с дебелина само 0,4 мм.
Проектът се основава на така наречения феномен на високотемпературна свръхпроводимост (HTS), когато за да се постигне ефектът на нулево съпротивление, токовият носител трябва да се охлажда не до температура, близка до абсолютна нула (–273 °C), а само до –196 °C.
Последното означава, че за да се постигне свръхпроводимост, кабелът може да се охлажда с течен азот, което е сравнително просто и не толкова скъпо.

Бъдещият свръхпроводящ електропровод ще бъде въведен в търговска експлоатация.
Това ще позволи на практика да се оценят всички плюсове и минуси на такова пренасяне на електроенергия на сравнително големи разстояния. Натрупаният опит ще помогне за масовото въвеждане на свръхпроводникови електропроводи в градската среда.

Източник: https://cntechpost.com/2020/04/30/china-begins-construction-of-worlds-longest-superconducting-cable-project/

Tags: ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари