ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Заради COVID-19 – Доставянето на радиоизотопи за медицински цели се превърна в глобален проблем

01.05.2020

„Росатом” е намерил начин да доставя изотопи в условията на пандемията

 

В/О «Изотоп», официалният доставчик на изотопи в държавната корпорация „Росатом”, намери начини да организира непрекъсната доставка на своите продукти на клиенти в различни страни по света.
Това не беше лесно: пандемията причини сериозни прекъсвания във веригата на доставки на медицински изотопи по целия свят.

В/О «Изотоп» (част от „Русатом Хелскеа”) използва всички достъпни методи за доставка на чуждестранните клиенти радиоизотопна продукция за медицински цели.
Доставените изотопи са суровина за производството на радиофармацевтични препарати, използвани в ядрената медицина.

Преди това компанията се е сблъскала с трудности при доставката на изотопи за Бразилия. Росатом осигурява от 50 до 80% от нуждите на страната от тези продукти.

В началото на април две авиокомпании, които преди това нямаха опит в транспортирането на изотопи, участваха в организирането на поредната доставка в Бразилия.
Превозвачите са поискали официални писма от различни държавни структури в Бразилия.
„Те доставяха писма бързо, буквално в рамките на половин час, дори обмисляха възможността, ако все още не можем да намерим начин да доставим продуктите, да изпратят военен самолет“, каза Иван Дибов, директор на регионалния център на Росатом в Латинска Америка.

„Зависи от това колко гъвкави и бързи можем да бъдем в дадените условия, дали потвърждаваме нашите компетенции и силни позиции на този пазар“, каза директорът на отдела за продажба на изотопни продукти на «В/О «Изотоп» Антон Шаргин.

Производителите на изотопи по света използват редовни пътнически полети за превоз на контейнерите: преди пандемията доставките по тях са били най-предвидими.
В действителност, предсказуемостта и навременността на доставките е изключително важна за запазването на краткотрайните продукти, като молибден-99. Периодът му на полуразпад е само 2,7489 дни. Следователно, колкото по-бързо клиентът получи молибден-99, толкова повече технеций-99m може да получи от него. Технеций-99m се използва за диагностично изобразяване на рак при различни органи и хемодинамични изследвания. Според WNA в света се извършват около 40 милиона процедури годишно.

Други световни производители на молибден-99 също се сблъскаха с трудности при доставката на своите продукти на клиентите поради липсата на транспортни връзки между държави и континенти.
NTP Radioisotopes SOC, производител на молибден-99 в Южна Африка, призна, че прекратяването на повечето планирани международни полети до/от Южна Африка нарушава доставките на молибден-99 от Южна Африка през седмицата от 23 до 30 март.

Производителят заяви това в работна група на екипа за реагиране при спешни случаи по сигурността на организацията на ядрената медицина Европа (Nuclear Medicine Europe, NME).

Доставката на медицински радиоизотопи от Южна Африка беше осигурена чрез партньорство с South African Airways, национален превозвач на Южна Африка.

В Европа – подобни проблеми. NME отбелязват, че след разпространението на коронавирус в европейските страни, полетите започнаха да се отменят, да се забавят, времето за отпътуване започна да се отлага. В резултат клиентите получават контейнери по-късно, в тях има по-малко молибден-99, а производителите губят приходи.
В допълнение, някои авиокомпании правят „премия за пандемия“ в своите тарифи.
„Групата от компании, занимаващи се с ядрена медицина, продължава да напредва в организирането на специални чартърни полети между САЩ и Европа за доставка на медицински радиоизотопи“, се казва в съобщението на NME от 7 април.

„Въпреки че някои държави и компании организират чартърни полети за доставка на радиофармацевтици, не всички правителства могат да си го позволят“, оплака се Жоао Осо Джуниър, ръководител на секцията за радиоизотопни продукти и радиационни технологии на МААЕ.
МААЕ е загрижена за ситуацията с доставките и вече проведе проучване и уебинар, за да проучи ситуацията и да обмени мнения за това как да се подобри.

Източник: http://strana-rosatom.ru/2020/04/30/

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари