ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – Спират окончателно втори блок на АЕЦ „Индиана-Пойнт”

30.04.2020

На 30 април 2020 г. втори енергоблок на АЕЦ „Индиан-Пойнт“ в щата Ню Йорк ще бъде окончателно спрян.

 

През 2017 г. беше подписано споразумение между властите на щата Ню Йорк, оператора на атомната електроцентрала – Entergy и екологичната организация Riverkeeper, която настоя за закриване на централата.

През 2017 г. между тези страни беше подписано споразумение, според което вторият и третият енергоблок на АЕЦ ще бъдат спрени през 2020 и 2021 г., без планираното ПСЕ, а Riverkeeper от своя страна оттегля своите предявени преди това съдебни искове срещу Entergy.

Както съобщихме миналата седмица, активистите на общността се обърнаха към държавната администрация в Ню Йорк и към оператора с петиция за преразглеждане на това споразумение и за продължаване експлоатацията наблоковете.
Независимо от това, Entergy обяви окончателното спиране на енергоблока въз основа на икономически причини – първо, поради спадащите цени на електроенергията и второ, поради високите (над 200 милиона долара) разходи за получаване на лицензия за ПСЕ на енергоблока е икономически неизгодна.

Трети блок на АЕЦ «Индиан-Пойнт» е планирано да бъде спрян точно една година по-късно, на 30 април 2021 година.
Първи блок бе спрян през 1974година.

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2020/04/29/103355

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19