ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


«Росатом» се готви да достави свежо ядрено гориво на Беларуската АЕЦ

30.04.2020

Руската държавна корпорация „Росатом“ се готви да достави свежо ядрено гориво за първи блок на изграждащата се Беларуска атомна електроцентрала, заяви Алексей Лихачов, генерален директор на държавната корпорация.

 

Във видео обръщение той отбеляза, че „в Беларуската АЕЦ се извършват предварителни дейности по пускане на първи енергоблок в експлоатация“.

„Ние се подготвяме за доставяне на свежо гориво в Беларус. Планираната ротация на персонала продължава на тази площадка, въпреки всички трудности. Миналата седмица беше доставена поредната група работници – 43 души. В следващите дни още няколко групи наши колеги и подизпълнители се готвят да бъдат изпратени в Беларус“, каза той.

На 9 април Олег Соболев, консултант в департамента за ядрена и радиационна безопасност на Министерството на извънредните ситуации (Госатомнадзор), каза за БелаПАН, че в момента Госатомнадзор подготвя разрешение за внос на ядрено гориво за БелАЕЦ, а Министерството на енергетиката финализира споразумение между правителствата на Беларус и Русия, което ще регулира доставките на това гориво ,

През февруари-март Госатомнадзор провери готовността на площадката на БелАЕЦ за доставка на свежо ядрено гориво. Въз основа на резултатите от целевия одит, регулаторният орган заключи, че администрацията на централата е в състояние да осигури безопасното приемане и складиране на ядреното гориво.

За справка

Беларуската атомна електроцентрала се строи край Островец със заем от Русия по типовия руски проект ВВЭР-1200. Според прогнозата на Министерството на енергетиката след достигане на пълна мощност централата ще генерира повече от 19 милиарда kWh електроенергия годишно.

На 11 април министърът на енергетиката Виктор Каранкевич заяви, че пускането в експлоатация на първия енергоблок на Беларуската АЕЦ е планирано за юли 2020 година, той ще започне да доставя електроенергия през септември-октомври.

Втораият енергоблок е планирано да бъде пуснат през 2021 година.

Източник: https://naviny.by/new/20200429/1588139549-rosatom-gotovitsya-zavezti-na-belaes-svezhee-yadernoe-toplivo

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари