ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Литва моли Украйна да се присъедини към отказа за закупуване на електроенергия от Беларуската АЕЦ

01.05.2020

По-рано Зеленский обеща да обсъди този въпрос с министъра на енергетиката на Украйна, но Киев все още не е обявил окончателното решение

Литва очаква Украйна да се присъедини към инициативата й и да откаже закупуването на електроенергия, която след приключване на строителството ще бъде произведена от Беларуската атомна електроцентрала (БелАЕЦ).
Литовският президент Гитанас Науседа обяви това в понеделник по време на разговор с украинския си колега Владимир Зеленски.

„Президентът помоли Украйна отново да обсъди въпроса, че този ток няма да бъде закупен“, се казва от пресслужбата на литовския лидер.

Литовската страна вече повдигна този въпрос по време на посещението на Зеленски във Вилнюс през ноември миналата година.
Тогава украинският лидер отговори, че ще обсъди това с министъра на енергетиката, но Киев все още не е обявил окончателното решение.

Литва смята строящата се БелАЕЦ за опасна, тъй като се твърди, че Минск не се придържа към международните изисквания в областта на ядрената енергетика.
Сеймът на републиката обяви БелАЕЦ за заплаха за националната сигурност, а също така забрани закупуването и преминаването на електроенергията от тази централа през нейните електрически мрежи. В този аспект Вилнюс се надява на солидарността на балтийските страни, Полша и Украйна.

Беларус отбелязва, че претенциите на Литва към БелАЕЦ, чието строителство с участието на държавната корпорация „Росатом” започна близо до град Островец през 2009 г., са в политически план.
Минск многократно подчертава, че безопасността на централата ще бъде осигурена в съответствие с най-високите стандарти. Първи блок на БелАЕЦ се планира да бъде пуснат тази година.

Ситуацията в Украйна

Според „Укрэнерго“, през първото тримесечие на 2020 г. вносът на електроенергия от Беларус спрямо четвъртото тримесечие на 2019 г. е намалял с 2,8 пъти и възлиза на 150 милиона kWh.
Освен това в понеделник ръководителят на комисията по енергетика и жилищно-комунални услуги на Върховната Рада Андрей Герус заяви, че поради падащото търсене диспечерите за първи път ограничават работата на атомните електроцентрали.
Според него престояват 17 процента от мощностите на АЕЦ, които са в работно състояние и произвеждат най-евтината електроенергия.

Източник: https://tass.ru/ekonomika/8347409

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19