ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Росенергоатом” реализира мащабна Програма за развитие на бизнеса с изотопи – прессъобщение

29.04.2020

Концерн „Росенергоатом“, част от руската държавна корпорация „Росатом“, заедно подразделенията Rusatom Healthcare и В/О „Изотоп”, преминаха към следващия етап от Програмата за развитие на изотопния бизнес на концерна до 2030 година.

 

 

 

Основните цели на Програмата са увеличаване на производствения обем и разширяване на обхвата на производство на широко използвани и най-търсени изотопи на световния пазар.

Планира се в близко бъдеще делът на „Росенергоатом” на глобалния пазар на производители на кобалт-60 (60Co) да се увеличи от 15% на 30%. Той се използва в борбата срещу разпространението на инфекции чрез стерилизация на медицински изделия и дезинфекция на храни и питейна вода.

Само в Курската АЕЦ, например, въз основа на резултатите от облъчването на заредения кобалтов абсорбер, централата ще получава около една пета от годишните световни нужди от този изотоп.
Количеството 60Co, извлечено от Трети енергоблок на Смоленската АЕЦ ще бъде достатъчно за стерилизирането на 400 хиляди тона специализирани медицински продукти или 700 хиляди тона подправки, 2 милиона тона месо, повече от 1 милион тона зърнени култури или 50 милиона тона зеленчуци.

Планира се разширяване на обхвата на производство на медицински изотопи като молибден-99, йод-131, йод-125, самарий-153, лутеций-177 и други, които се използват за лечение и диагностика на онкологични заболявания.

Базовият сценарий на програмата ще позволи към 2030 година многократно увеличаване на годишните приходи и портфейла от поръчки за изотопния бизнес на „Росенергоатом“.

Tags: ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари