ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Разработката на учени от Саров ще помогне при лечението на COVID-19

28.04.2020

Преди няколко дни ви разказах накратко относно перспективите за използване на азотния окис при терапията на COVID-19 – http://atominfo.bg/?p=79673
Сега ви предлагам важни подробности от разработчиците на апарата.

 

Учени от РФЯЦ-ВНИИЭФ и СарФТИ (филиал МИФИ) са създали апарата за терапия с азотен оксид „Tianox”. В близко бъдеще те се надяват да получат удостоверение за регистрация от Росздравнадзор, което ще им позволи да произвеждат и продават това устройство, а лекарите да го купуват и използват в медицинската практика, включително за лечение на пациенти с коронавирус.

 

 

В клиничната практика азотният оксид (NO) започва да се използва в края на 90-те години. Основното му приложение е да помага на сърдечно болни.
При пациенти със сърдечно-съдови заболявания често налягането в белодробната циркулация (малкият кръг на кръвообращение) се повишава. Невъзможно е да се оперира пациент в такова състояние, необходимо е налягането да се върне в норма. Вдишването на азотен оксид помага за това.
Това вещество влияе върху отпускането гладките мускули на съдовете и разширяването им, предотвратявайки образуването на тромбози.

Засега азотният оксид се произвежда химически и се доставя до болниците в бутилки с високо налягане.
Това е неудобно – този азотен препарат има ограничен срок на годност, трудно се транспортира и с течение на времето NO може да се окисли до опасния за здравето NO2.

Учени от РФЯЦ-ВНИИЭФ и СарФТИ решиха да направят апарат, който да генерира азотен монооксид директно до леглото на пациента.

Решихме да използваме неравновесна плазма, изчислихме нейната кинетика и намерихме методи за генериране на плазма с много висока температура на електроните и практически студени йони. В резултат на това успяхме да получим чист азотен монооксид, който е подходящ за медицински цели “, казва Виктор Селемир, ръководител на разработката, директор на научно-производствения център на РФЯЦ-ВНИИЭФ в интервю за МИА «Россия сегодня».

Апаратът Tianox синтезира азотен оксид в газов изход от околния въздух директно по време на терапията. За да работи устройството е необходимо само електричество, консумация на енергия – не повече от 100 W.

„Първо, “Tianox” e по-удобен за работа. Второ, чистотата на продукта, което пряко засяга пациента, е гарантирана и този показател се следи по време на производството на газа “, казва Селемир.

Разработката на учените от Саров е полезна и при лечението на коронавирус.
Лекарите предполагат, че при пневмонията, която се развива под въздействието на коронавируса, пациентите развиват тромбоза на малките съдове в белите дробове. Азотният оксид им позволява да се отпушват и състоянието на пациентите се подобрява. Отпушващият ефект вече е доказан в клинични изпитания. Използването на азотен оксид при лечението на коронавирус продължава да се изследва в Научноизследователския институт по спешна медицина Склифосовски.

„Тианокс“ няма аналози в света, в Русия разработката е защитена с пет патента.
Авторите вече са получили поръчка от Росатом за производството на 50 устройства до края на юни 2020 година.

Източник:http://strana-rosatom.ru/2020/04/27/

Tags: , ,

One Response to Разработката на учени от Саров ще помогне при лечението на COVID-19

  1. Красимир Христов on 01.05.2020 at 23:30

    Интересен клип за приложението на тази технология при лечението на COVID-19: https://www.facebook.com/rosatom.ru/videos/889055394890713/

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари