ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Калининската АЕЦ пусна в експлоатация нов комплекс за радиационен мониторинг

26.04.2020

На енергоблоковете от първи и втори етап на Калининската АЕЦ е въведен в експлоатация програмно-технически комплекс за картографиране на радиационната обстановка.

Внедрената информационна система е изцяло руска разработка, която позволява анализ, съхранение и архивиране на параметрите за радиационната обстановка във всяка точка на зоната за контролиран достъп (ЗКД) и промишлената площадка на атомната електроцентрала.
Тези данни са необходими както по време на експлоатацията на енергоблоковете, така и на етапа на извеждане от експлоатация.

Според заместник-главния инженер на Калининската АЕЦ по радиационна защита Юрий Мамонтов новият комплекс за радиационен мониторинг е по-нататъшно продължение на работата за оптимизиране на дозовите натоварвания на персонала на предприятието.
Системата е проектирана така, че информацията за състоянието на радиационната обстановка във всички помещения на ЗКД чрез оперативни измервания и чрез информационни монитори става достъпна за всички служители в зоната за контролиран достъп.

Удобният за употреба интерфейс позволява бързо да се получава най-необходимата информация.
„Служителите в зоната за контролиран достъп знаят колко е важно да се знае радиационната обстановка на мястото на работата, когато се изпълнява задача.
Това помага да се определят личните предпазни средства, организацията и времето за извършване на необходимите операции и в резултат на това се намаляват дозовите натоварвания “, отбеляза Й. Мамонтов.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-198030

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари