ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Саудитска Арабия пусна доклад за перспективите за развитие на ядрената енергетика в страната

25.04.2020

Създаването на ядрена индустрия в Саудитска Арабия ще намали безработицата, ще увеличи средната заплата и ще помогне на кралството да задоволи нуждите си от опресняване на вода.
Това се посочва в доклад, изготвен от Центъра за проучване на нефта на името на крал Абдула (KAPSARC).

 

 

 

Нивото на осигуреност с прясна вода в Саудитска Арабия е много по-ниско от минималното, определено от ООН на глава от населението, се казва в доклада.

KAPSARC отбелязва, че кралството има четири задачи по създаването на ядрена енергийна програма, чието изпълнение ще започне с два реактора с обща мощност от 3-4 GW.
Тези задачи включват създаване на стабилна институционална инфраструктура, силна правна и нормативна система, силна индустриална база и развитие на човешкия капитал.

В документа се отбелязва, че ядрената енергийна програма е насочена към диверсификация на икономиката на страната, създаване на привлекателна инвестиционна среда, създаване на нови работни места. Освен това, тя има за цел да постигне ниво на локализация от 25% до 30%.

Експертите на KAPSARC припомнят, че Саудитска Арабия планира да развива собствен уранодобив като част от ядрената си програма и вижда това като стъпка към задоволяване на нуждите при производството на ядрено гориво.

Предварителните проучвания показват, че Саудитска Арабия има запаси от около 60 хиляди тона уранова руда. Кралството ще оцени перспективите за развитие на своя ядрен енергиен сектор въз основа на нуждите си и ще изисква доставчиците да изпълнят три условия: да отговарят на минималните изисквания за локализация, да наемат саудитски работници и да си сътрудничат в научноизследователската и развойна дейност, пише Саудитски вестник (Saudi Gazette).

Източник: Центр энергетической экспертизы

Tags: , , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари