ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – „зелената” енергетика става заплаха за националната сигурност – съобщи СБУ

24.04.2020

Ръстът на възобновяемите енергийни източници може да предизвика повишаване на цените на електроенергията поради намаляване на производството на водноелектрическите централи и АЕЦ, считат от Службата за сигурност на Украйна (СБУ).

Ръководителят на Службата за сигурност на Украйна Иван Баканов изпрати писмо до председателя на Върховната Рада Дмитрий Разумков, в което обяви заплахата за енергийната сигурност на Украйна поради растежа на възобновяемите енергийни източници.

Според писмото, през последните две години зелените генерации в Украйна са нараснали повече от шест пъти – от 1,18 GW на 6,7 GW. Други 553 MW са домашни слънчеви електроцентрали.

Според СБУ през 2019 г. делът на възобновяемите енергийни източници в страната възлиза на 3,6%.

„Изграждането на възобновяеми енергийни източници се извършва изключително от гледна точка на търговската привлекателност на проектите, без да се вземат предвид реалните нужди на Единната енергийна система на Украйна от допълнителни генериращи мощности, което може да доведе до дисбаланс в енергийната система и извънредни ситуации“, се казва в писмото.

Отбелязва се, че поради растежа на „зеленото“ производство в Украйна количеството на произведената по-евтина електроенергия от ВЕЦ и АЕЦ се намалява, което може да предизвика повишаване на цените на енергията за потребителите.

Според Баканов този фактор вече е причинил недостиг на средства в сметките на Държавното предприятие „Гарантиран купувач” в размер на над 2 милиарда UAH и увеличи финансовата тежест за Энергоатом, Укргидроэнерго и Укрэнерго.

Подробности на: https://elektrovesti.net/70656_sbu-zayavila-ob-ugroze-ot-zelenoy-energetiki

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари