ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


«Спектр-РГ» стана първият руски космически апарат, прелетял около точката на Лагранж L2 (Lagrange L2)

21.04.2020

За пътешествието на космическата обсерватория бяха необходими шест месеца: на 22 октомври «Спектр-РГ» влезе в работна орбита около L2.
През това време научните инструменти на борда успяха да извършат калибриране и контролни наблюдения, а след това да огледат повече от половината от небесната сфера.

Траекторията на космическия апарат прилича на спирала: той се върти около точката на Лагранж, която се намира на около 1,5 милиона км по линията „Слънце – Земя“ одалечена от Слънцето.
В тази точка гравитационните сили на Земята и Слънцето се уравновесяват чрез центробежната сила, така че тялото, поставено в тази точка, да остане в нея.

 

Точка L2 е удобна за проучвания: завъртайки се около оста си, апаратът «Спектр-РГ» ще може да извърши пълен преглед на небесната сфера. „Изчисляването на орбитата за обсерваторията беше извършено от сътрудници на балистичните центрове в Института по приложна математика, както и от неправителствените организации НПО Лавочкин и «ЦНИИмаш“, каза Михаил Павлински, заместник-научен директор на проекта «Спектр-РГ». – Те също постоянно наблюдават положението на апарата. „Спектра-RG“ се поддържа в орбита от екипа за контрол на апаратурата в НПО „Лавочкин“. Благодарение на тяхната работа всичко върви по план“.

«Спектр-РГ» включва два телескопа. РФЯЦ-ВНИИЭФ заедно с Института за космически изследвания на Руската академия на науките създадоха ART-XC, а Институтът за извънземна физика на Обществото на Макс Планк (Германия) – eRosita.
Апаратът е изпратен в космоса през юли миналата година. Целта на обсерваторията е чрез изследване на Вселената в рентгеновия диапазон на дължините на вълните, да създаде карта на видимата Вселена. Използвайки обсерваторията, изследователите очакват да проучат по-подробно големи струпвания от галактики и черни дупки.

Източник: http://strana-rosatom.ru/2020/04/17/

Б.Р. –По-възрастните любители на научната фантастика сигурно ще си спомнят, че точката на Лагранж беше любима тема за авторите преди половин век. Сега тя не е само предмет на научната фантастика, а и реалност.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари